5. 2. 2009

STV NEWS

STV NEWS
Štatutárnym zástupcom dcérskej spoločnosti Slovenskej televízie (STV) Production & Technology (P&T), ktorá vyrába pre televíziu dabing a titulky, nie je riaditeľ Štefan Nižňanský. Televízia v pondelok v komuniké informovala, že sa ním stal po zasadnutí mimoriadneho zhromaždenia spoločnosti. Funkcie konateľa na ňom zbavili Juraja Dobiša, ktorý ju zastával od júna 2007. Hovorkyňa televízie Želmíra Habánová dnes informovala, že na mimoriadnom zhromaždení bola za konateľa vymenovaná Michaela Kičová. V Obchodnom registri figuruje v spoločnosti zatiaľ stále meno Juraja Dobiša. O tom, prečo televízia v pondelok informovala inak ako dnes, sa hovorkyňa vyjadriť nevedela. "Pani Kičová pracuje v STV," odpovedala bez ďalších podrobností na otázku, či je možné bližšie predstaviť novú konateľku spoločnosti. P&T je 100-percentná dcérska spoločnosť televízie. Denník Pravda v stredu informoval, že Nižňanský sám sebe pomáha, aby ho mohla Rada STV odvolať. Odvoláva sa pritom na to, že zákon riaditeľovi STV striktne zakazuje byť konateľom v akejkoľvek inej spoločnosti, ktorá podniká v podobnej oblasti ako verejnoprávna televízia. "Zákon hovorí jasne, že nesmie byť štatutárom, ale na druhej strane zákonodarca zrejme myslel, že nesmie podnikať v konkurenčnej spoločnosti," povedal denníku právnik Marek Ogurčák. Dodal, že takto formulovaný zákon umožňuje Nižňanského odvolať.
Generálny riaditeľ Slovenskej televízie (STV) Štefan Nižňanský plánuje sprístupniť verejnosti archív verejnoprávnej televízie v digitalizovanej podobe už v roku 2013. Niektorým členom Rady STV sa tento termín zdá nereálny. STV nemá podľa nich doriešené napríklad autorské práva. Materiál o tom, akým spôsobom chce STV pristupovať k digitalizácii svojich pamäťových fondov, predložil rade šéf STV dnes na jej rokovaní. "Na tom sa malo začať pracovať už pred piatimi rokmi. Bolo to dlhodobo brzdené," konštatoval pre TASR člen rady Peter Malec. Dodal, že nepredpokladá, že archív bude sprístupnený verejnosti v ohlásenom termíne. "To by bolo absurdné. ORF napríklad robí digitalizáciu do roku 2025," dodal Malec. Ocenil však predložený materiál generálneho riaditeľa. Myslí si, že na to, v akom stave je STV, je mimoriadne kvalitný a skutočne vychádza z poznania televízie. Malec zdôraznil, že veľkú časť peňazí na digitalizáciu bude musieť STV dať zo svojich zdrojov. Peniaze alokované v Operačnom programe Informatizácia spoločnosti (Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry), na ktorý dohliada Ministerstvo kultúry SR, podľa neho nebudú stačiť. "To je vylúčené, tam sú prioritné, povedzme galérie či múzeá," upozorňuje.Na pomalé rozbiehanie digitalizácie poukázal aj Marián Tkáč či predseda rady Martin Kákoš. "Všetko je liknavé. Plačeme nad komplikáciami, ale zdá sa mi, že zo strany STV chýba ofenzíva," komentoval predseda. Marián Tkáč upozornil radu, že existuje problém medzi tým, kto sa stane orgánom, ktorý bude môcť čerpať eurofondy. Buď to bude STV alebo ministerstvo kultúry. "Ak sa toto vyrieši, odpadne jedna z najväčších prekážok," tvrdí. Rada včerajšími uzneseniami schválila Nižňanského postup pri digitalizácii, zaviazala ho však plniť všetky úlohy vyplývajúce z uznesení vlády SR a ku koordinácii so Slovenským filmovým ústavom. Šéf STV rade povedal, že predložený materiál majú chápať ako "otvorený a živý". Uznal, že "niečo uteká" a ubezpečil, že bude pracovať na tom, aby všetko stihol a verejnosti archív sprístupnil. Je to totiž jednou z hlavných úloh verejnej služby.STV má vo svojom archíve viac ako 29.000 hodín filmových záznamov, vyše 67.000 hodín videozáznamov na piatich rôznych druhoch nosičov, okolo 4900 hodín zvukových záznamov a viac než 150.000 fotografií.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané