1. 2. 2009

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Týždenník Katolícke noviny (KN) vstúpil do jubilejného roku 160. výročia svojho vzniku. Bolo to prvé katolícke periodikum a vôbec prvý časopis svojho druhu na Slovensku. S dejinami týchto novín sú spojené významné osobnosti a udalosti národného života, slovenského jazyka a kultúry, literatúry, ako aj života cirkvi na Slovensku. Zohrali dôležitú úlohu aj pri konštituovaní spisovnej slovenčiny. Pri príležitosti 160 rokov od svojho založenia Katolícke noviny pozývajú záujemcov na Deň otvorených dverí. Každý prvý utorok v mesiaci v čase od 10.00 do 14.00 h môžu navštíviť redakciu na Matúšovej ulici 22 alebo oddelenie distribúcie na Tomášikovej ulici 30 v Bratislave a oboznámiť sa s tvorbou novín a stretnúť sa s pracovníkmi KN. Prvé čísla Katolíckych novín vyšli v novembri 1849 v Pešti, vo veľmi skromnej úprave a rozsahu. Ich prvým redaktorom bol Šimon Klempa (1811-1903). Spočiatku prinášali len teoretické abstraktné úvahy o všeobecných náboženských a mravných problémoch, bez aplikácie na domáce pomery. Postupne pribúdali také rubriky ako Prespolné listy, Vestník cirkevný, Rozličnosti, Mravné náuky, ďalej literárne správy a správy podporujúce protialkoholickú aktivitu. Viditeľný posun dopredu nastal s príchodom Jána Palárika (1822-1870) do redakcie KN. Jeho zásluhou sa stali sprostredkujúcim článkom na prijatie spisovnej slovenčiny. Katolícke noviny dosiahli hneď od začiatku na tie časy úctyhodný počet okolo 1700 predplatiteľov. Nezostali dlho osamotené, na jar 1850 začal Andrej Radlinský (1817-1879) vydávať časopis Cyrill a Method. Vychádzal v staroslovienčine, zatiaľ čo v Katolíckych novinách sa uplatňovala štúrovská slovenčina. O jej ustanovenie sa KN pričinili aj organizačne, keď v roku 1851 sprostredkovali v Bratislave stretnutie predstaviteľov katolíckej i evanjelickej inteligencie na čele s Ľudovítom Štúrom. V roku 1870 vznikol Spolok sv. Vojtecha (SSV), ktorý sa stal vydavateľom KN. Od 80. rokov 19. storočia až do polovice 20. storočia noviny vychádzali pod meniacimi sa hlavičkami a koncepciami - najprv v Skalici, potom v Trnave a napokon v Bratislave. Katolícke noviny sa udržali aj počas obdobia komunistického režimu. V tom čase vychádzali v tzv. Cirkevnom vydavateľstve (v rokoch 1951-1989) pod dohľadom štátneho tlačového dozoru. Napriek všetkým tlakom a tendenčnosti tieto noviny ponúkali liturgickú rubriku a sporadické články kultúrnohistorického charakteru. Po obnovení činnosti SSV v roku 1990 sa Katolícke noviny vrátili pod jeho vydavateľskú starostlivosť. Mnohé méty ich iniciátorov spred vyše storočia sa dočkali realizácie, ďalšie koncepčné zámery čakajú na uvedenie do života. Donedávna mali KN podtitul - Týždenník pre náboženské a spoločenské otázky. V súčasnosti vychádzajú s podtitulom Tradičné noviny moderného kresťana.

Copyright © TASR 2009 Farebný schránkový časopis Prešovský magazín, ktorý vlani vychádzal s finančnou dotáciou mesta vo výške 73 tis. € (2,2 mil. Sk) po roku zanikol. Bol nástupcom Kultúrno-spoločenského mesačníka, ktorý vydával mestský úrad 50 rokov. Pôvodný kultúrny mesačník vychádzal v náklade okolo 1 500 výtlačkov a bol predajný, Prešovský magazín zväčšil formát, náklad pridal farbu a Prešovčania ho dostávali bezplatne. Výberové konanie na Prešovský magazín vyhrala vlani prešovská spoločnosť Lantana s.r.o.. Zmluva s mestom bola podpísaná na jeden rok. Na ďalšom roku sa mesto s vydavateľom nedohodli pre zníženie dotácie. Primátor Prešova Pavel Hagyari pre agentúru SITA uviedol, že dostal vyše sto reakcií od obyvateľov mesta, ktorí sa dožadujú ďalšieho vychádzania periodika informujúceho o živote v meste. Podľa primátora mestská radnica sa takéhoto titulu nechce vzdať. Problémom je výška dotácie. Poslanci pri tohtoročnom rozpočte totiž schválili z pôvodnej sumy zhruba polovicu. Argumentovali hospodárskou krízou a tiež tým, že časopis by si mal na seba zarobiť aj z reklamy. Hagyari uviedol, že sa pokúsi presvedčiť poslancov, aby zvýšili finančnú dotáciu pre mestský časopis. Reálne to však vidí na dvojmesačník. Tohtoročné číslo by malo podľa Hagyariho vyjsť už vo februári so zachovaním stálych rubrík. Kto ho vydá, nevedel povedať.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.