19. 4. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Internetová stránka na zdieľanie videí YouTube rozširuje počet sprístupnených filmov a epizód televíznych seriálov v plnej dĺžke. Návštevníci a návštevníčky v USA si budú môcť pozrieť napríklad celé epizódy seriálu Ženatý so záväzkami (1987) a snímky ako Casino Royale (2006) či Cliffhanger (1993). Filmy ani seriály však nebudú bez reklamy. V rámci projektu TV Ads Online umiestnia jednotlivé spoty v naplánovaných pauzách do filmov a epizód, uviedol produktový manažér YouTube Shiva Rajaraman. Videá budú prístupné na internetovej stránke www.youtube.com/shows a na hlavnej stránke budú označené logom "Shows". Na Slovensku je však prístup zatiaľ blokovaný. Spoločnosť spolupracuje aj so štúdiami Sony Corp., Lions Gate Entertainment Corp., CBS Corp., Metro-Goldwyn-Mayer Inc. a Liberty Media Corp. Okrem toho sa obajvili správy o začiatku spolupráce s trinástimi menšími spoločnosťami ako Discovery Communications Inc., National Geographic a SnagFilms LLC. Niektoré firmy ponúkli aj vlastný prehrávač, ktorý spustia na YouTube.com. Urobila tak Sony, ktorá vytvorila Crackle. YouTube, ktorú vlastní Google, už dávnejšie vytvorila sekciu pre krátke filmy vo vysokej kvalite na internetovej stránke www.youtube.com/screeningroom.

Ruský magnát a bývalý agent KGB Alexander Lebedev má po januárovej kúpe londýnskeho večerníka Evening Standard záujem aj o denník The Independent. "Zvažujem to, teoreticky," povedal v interview pre Financial Times. "Zatiaľ na to však nemám voľné zdroje," dodal ruský oligarcha. Lebedev kúpil Evening Standard zaplatením nominálnej sumy (údajne jednej libry). Ten, podobne ako ostatné noviny, bojuje s radikálnou zmenou na trhu, ktorá súvisí s explóziou správ na internete. "Sme veľkí prívrženci slobodnej a nezávislej tlače a obdivujeme Evening Standard ako ikonické noviny," povedal v januári v mene svojej rodiny. Lebedev bol členom zahraničnej spravodajskej služby KGB a podľa ruských médií v rokoch 1987 až 1991 pracoval pod diplomatickým krytím v Londýne. Zo služby odišiel v roku 1991 s hodnosťou podplukovníka, potom začal podnikať najmä v oblasti bankovníctva a letectva.

Iránsky revolučný súd, ktorý sa zaoberá záležitosťami národnej bezpečnosti, odsúdil americko-iránsku novinárku Roxanu Saberiovú na osem rokov za špionáž pre USA. "Roxanin otec ma informoval, že bola odsúdená na osem rokov vo väzení," povedal v sobotu pre spravodajskú agentúru AFP príbuzný, ktorý si želal ostať v anonymite. Saberiovej právnik informáciu zatiaľ nekomentoval. Súdne rozhodnutie prišlo aj napriek tomu, že americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová vyzvala islamskú republiku, aby novinárku prepustila. Súd so Saberiovou sa začal v pondelok, verejnosť nemala do pojednávacej miestnosti prístup. Tridsaťjedenročnú Saberiovú od januára zadržiavajú v teheránskej väznici Evin. Reportérka, ktorá má americké aj iránske občianstvo, podľa prokuratúry vykonávala špionážnu činnosť pre USA pod zámienkou, že je novinárka. Pôvodne ju zatkli za kupovanie alkoholu, čo je v Iráne zakázané. V marci iránske ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že jej preukaz totožnosti zrušili v roku 2006 a že novinárka odvtedy pracovala v krajine nelegálne. Neskôr obvinenie zmenili na špionáž napriek výzvam najvyšších predstaviteľov USA na jej prepustenie. V USA narodená Saberiová pracovala ako nezávislá reportérka pre viacero rozhlasových a televíznych staníc vrátane BBC a Fox News a v Iráne žila asi šesť rokov. V Iráne môže za špionáž hroziť až trest smrti.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Hollywoodske filmové štúdiá dosiahli v piatok predbežnú dohodu o vyplácaní honorárov s najväčšou odborovou organizáciou hercov Screen Actors Guild (SAG). K tomuto kroku dospeli až desať mesiacov po vypršaní predchádzajúcej zmluvy, ale odvrátili štrajk v priemysle, ktorý sa obáva recesie. Navrhovaná dohoda obsahuje niekoľko malých vylepšení oproti predchádzajúcim návrhom, ale v prevažnej miere sa zhoduje so zmluvou, ktorú filmové štúdiá ponúkli hereckým odborom SAG už pred deviatimi mesiacmi. Informoval o tom denník Los Angeles Times. Dohodu vtedy odmietli nekompromisní vyjednávači, ktorých však neskôr vytlačili a nahradili umiernenejšie odborárske kliky. Zmluvu potom celé týždne neoficiálne prediskutovávali v rokovaniach viacerí predstavitelia, napríklad dočasný výkonný riaditeľ SAG David White a najvyšší manažéri filmových štúdií i médií - väčšinou šéf spoločnosti Walt Disney Bob Iger a generálny riaditeľ Warner Bros Barry Meyer. SAG združuje 120.000 hercov. Návrh predbežnej dohody ešte v nedeľu posúdi národná komisia tejto hereckej odborárskej organizácie a ak ju schváli, budú o nej hlasovať členovia SAG. Podľa právnika z oblasti zábavného priemyslu k hlasovaniu nedôjde skôr ako koncom mája. Spory ohľadne zmluvy spôsobovalo to, koľko peňazí by mali dostávať herci za prácu, ktorú šíria nové médiá ako napríklad internet a mobilné telefóny. Tie sú totiž pokladané za budúci, životne dôležitý spôsob šírenia a predaja produktov. Hollywood sa obával podobného štrajku, aký uskutočnili v roku 2007/2008 scenáristi. Spôsobili pozastavenie väčšiny televíznej tvorby a ekonomika v oblasti Los Angeles prišla o tri miliardy dolárov.
Copyright © TASR 2009