10. 12. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Redakcia jedného z mála etiópskych opozičných periodík oznámila v pondelok ukončenie svojej činnosti a jej vedenie utieklo do zahraničia. Traja poprední novinári z redakcie týždenníka Addis Neger, ktorý zverejňoval materiály kritizujúce vládu, utiekli pravdepodobne do Spojených štátov. Tvrdia, že vláda proti ich novinám chystala záťah a podľa nedávno sprísneného tlačového zákona im hrozilo až 20-ročné väzenie. Podľa Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) pripravovaný zásah proti týždenníku zrejme súvisí s parlamentnými voľbami, ktoré sa v Etiópii uskutočnia v máji budúceho roka a pred ktorými chce vláda umlčať všetky kritické hlasy. "Ťažko si predstaviť, že by tieto dve veci spolu nesúviseli," povedal v pondelok vo Viedni riaditeľ IPI David Dadge.
Bývalého amerického herca Briana Bonsalla, známeho predovšetkým zo seriálu Family Ties (1982 - 1989), zatkla polícia v štáte Colorado po tom, čo sa v sobotu pobil s kamarátom a následne ho udrel stoličkou. Dvadsaťosemročný Bonsall neskôr vypovedal, že bol opitý a nepamätá si, čo sa stalo. Momentálne sa nachádza vo väzbe a v stredu ho čaká súd. Bývalý predstaviteľ Andyho Keatona v seriáli Family Ties, v ktorom hral mladšieho brata Michaela J. Foxa, dostal v roku 2007 za napadnutie svojej priateľky podmienku. Priznal sa i k závislosti od alkoholu a drog. Bonsell sa rozhodol ukončiť hereckú kariéru v roku 1995, keď mal 14 rokov. Následne sa presťahoval spolu s rodičmi z Kalifornie do Colorada. Neskôr pôsobil v niekoľkých rockových skupinách.
Proputinovské hnutie Naši zažalovalo tri vplyvné zahraničné médiá za články o údajnom vyhrážaní sa ruskému ľudskoprávnemu aktivistovi a novinárovi Alexandrovi Podrabinkovi. Francúzsky denník Le Monde a týždenník Journal du Dimanche a nemecký denník Frankfurter Rundschau zverejnili informácie, podľa ktorých sa členovia hnutia Naši vyhrážali Podrabinkovi fyzickou likvidáciou. Právnik hnutia Naši Sergej Jorin tvrdí, že tieto médiá o tom nemali žiadne dôkazy a ich úmyslom bolo len hnutie očierniť. Moskovský súd podľa Jorina v pondelok súhlasil so žiadosťou obžaloby o vypočutie autorky článku pre Le Monde, ruskej novinárky Marie Jegovej. Tá by mala súdu prezradiť, odkiaľ čerpala svoje informácie, na pojednávaní 13. januára.
Fanúšik seriálu Simpsonovci (1989) zo škótskeho mesta Aberfoyle sa rozhodol predať vzácny scenár epizódy z roku 1990. Adam Carter dostal scenár ako osemročný od herečky Maggie Roswell, ktorá prepožičala svoj hlas niekoľkým postavám obľúbeného animovaného seriálu. Američanka mu 45-stranový scenár siedmej epizódy druhej sezóny s názvom Bart vs. Thanksgiving aj podpísala. Carter, ktorý má v súčasnosti 28 rokov, sa ho vraj rozhodol predať, aby získal prostriedky na cestu do Kene, kde chce pomáhať ľuďom trpiacim aidsom. Scenár budú dražiť v rámci Dominic Winter Book Auctions v dedinke South Cerney v anglickom grófstve Gloucestershire. Očakáva sa, že by mohol vyniesť 200 až 300 britských libier (asi 220 až 330 eur). V lete 1990 Carter pomáhal rodičom v rodinnom penzióne, keď sa u nich ubytovala skupinka žien z USA. Jedna z nich bola blízkou známou Maggie Roswell a veľmi ju zaujalo, keď zistila, že osemročný Adam je veľkým fanúšikom Barta. "O niekoľko týždňov neskôr nám prišiel do schránky scenár Simpsonovcov," zaspomínal si Carter, ako sa k scenáru dostal. "Celé tie roky som si ho chránil, ale teraz pôjdem na päť mesiacov navštíviť kamarátov, ktorí v Keni pomáhajú obetiam aidsu, a snažím sa získať čo najviac peňazí ako je možné," vysvetlil svoje rozhodnutie dať scenár do dražby. Informácie zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.
Taliansky sudca vo štvrtok odsúdil "kráľa paparazzov" Fabrizia Coronu na trest odňatia slobody vo výmere tri roky a osem mesiacov za vydieranie popredných futbalistov. Fotograf po verdikte milánskeho súdu neskrýval svoje rozčarovanie: "Hanbím sa za to, že som Talian... Stratil som dôveru v zákon." Coronu dôkazy usvedčili z vydierania Taliana Francesca Coca a Brazílčana Adriana, proti ktorým mal použiť kompromitujúce snímky. Obaja hráči paparazzimu za nezverejnenie fotografii zaplatili.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.