31. 5. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bývalý manažér dievčenskej skupiny Spice Girls Simon Fuller chce kúpiť spoločnosť disponujúcu právami na televíznu šou American Idol, ktorá počas deviatich rokov vyprodukovala hviezdy ako Kelly Clarkson, Kris Allen či Taylor Hicks. Päťdesiatročný podnikateľ v roku 1998 vytvoril populárne televízne formáty Pop Idol a American Idol, no v roku 2005 práva na ich používanie predal spoločnosti CKX. Teraz dáva dohromady skupinu investorov, aby spoločnosť CKX i práva na tieto súťaže získal späť, pričom na to potrebuje približne 600 miliónov amerických dolárov (približne 480 miliónov eur). CKX vlastní okrem práv na American Idol a Pop Idol i práva na obchodovanie so značkami Elvis Presley a Muhammad Ali. Predaju spoločnosti Fullerovi nahráva fakt, že zakladateľ a prezident CKX Robert FX Sillerman len nedávno verejne vyhlásil, že firmu chce predať. Má v nej najväčší podiel - až 21 percent. Podľa informácii The Wall Street Journal by Fullerovi mohol s kúpou pomôcť bankár Roger Jenkins.
Televízny seriál
Stratené duše (2005) s Jennifer Love Hewitt v hlavnej úlohe svojou piatou sériou pre slabý divácky ohlas skončí. Najskôr seriál odmietla vysielať americká televízia CBS, no šancu mu dala ABC. Napokon sa však tvorcovia a štúdiá dohodli na ukončení nakrúcania. "Po piatich nádherných sériách a viac ako 100 epizódach s ľútosťou oznamujeme, že Stratené duše sa už na obrazovky nevrátia," uviedli vo vyhlásení producenti Kim Moses a Ian Sander. "Bol to pre nás neuveriteľný zážitok a všetkým, ktorí boli do projektu zapojení, dlhujeme obrovské ďakujeme. Naďalej pokračujeme v spolupráci s televíziou ABC a tešíme sa na tvorbu úspešnejších seriálov," dodali.
Pakistanský súd v pondelok nariadil príslušným úradom, aby obnovili prístup na internetový portál Facebook. Stalo sa tak takmer dva týždne po tom, ako bola táto populárna medzinárodná sieť zablokovaná v celej krajine v súvislosti s rúhaním sa, ktoré mala sprostredkovať. Sudca Edžaz Čaudhry z lahorského súdu vydal nariadenie, ktorým zrušil zákaz z 19. mája, na základe ktorého musel Pakistanský telekomunikačný úrad (PTA) zablokovať prístup na portál Facebook.com pre zverejnené "rúhavé" kresby proroka Mohameda. "Obnovte Facebook. Nechceme blokovať prístup k informáciám," povedal súdu Čaudhry. Súťaž, ktorú zorganizoval jeden z používateľov Facebooku vyzývajúci ľudí, aby kreslili obrázky proroka Mohameda a napomáhali tak "slobodu vyjadrovania", vyvolala v konzervatívnej 170-miliónovej moslimskej krajine všeobecný nesúhlas. Islam totiž zakazuje zobrazovať jeho proroka a dokonca aj umiernení moslimovia boli hlboko urazení kresbami, ktoré sa objavili na jednej zo stránok Facebooku. Súd okrem Facebooku do 31. mája blokoval prístup aj na iné portály ako napríklad YouTube a Wikipedia. Čaudhry v pondelok požiadal vládu, aby vytvorila systém blokovania "rúhavého" obsahu na internete, ktorý už v súčasnosti funguje napríklad v Saudskej Arábii či v Spojených Arabských Emirátoch. "Je prácou vlády, aby sa starala o také veci, ktoré vyvolávajú nespokojnosť medzi ľuďmi a nútia ich ísť (protestovať) do ulíc. Mali by prijať také kroky, aby zablokovali akýkoľvek rúhavý obsah na internete," povedal Čaundhry.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Taliansky fotoreportér Antonello Zappadu, ktorý sa vlani postaral o rozruch fotografiami talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho s mladými ženami, chce požiadať o politický azyl v Španielsku. Informovala dnes o tom tlačová agentúra APA. "Opustím Taliansko, pretože sa cítim byť politicky prenasledovaný kvôli svojej novinárskej práci," povedal fotoreportér, ktorého zbavili obvinenia za násilné vniknutie do luxusnej rezidencie na Sardínii. Zappadu sa sťažoval, že ho prepustili z vydavateľstva, pre ktoré pracoval ako fotograf. Archív fotografií mu pred rokom zhabali prokurátori a nevrátili. Berlusconi podal trestné oznámenie za podvod, ale fotoreportéra zbavili obvinenia. Fotograf zo Sardínie sa postaral o medzinárodný rozruch. Okrem iného zverejnil aj španielsky denník El Pais zábery žien s nahým poprsím, ktoré sa opaľovali pri bazéne. Bývalý český premiér Mirek Topolánek bol tiež odfotografovaný nahý.

Copyright © TASR 2010