MEDIA NEWS
Svetoznámy kanadský kuchár Bob Blumer v utorok novinárom predviedol svoje kulinárske umenie. "Jedlá si najprv tvorím v hlave," povedal po tom, ako počas niekoľkých minút pripravil ďatle v slaninke s parmezánom, rezeň na špajdli, čo nazval lízankou a dezert uzavretý v škrupine vajíčka. Televízna osobnosť a autor kníh o varení ukázal na Slovensku svoje dve kuchárske tváre - pri jednej kombinuje jednoduché ingrediencie, no výsledkom je podľa jeho slov výnimočná chuť, pri tej druhej ide najmä o vizuálny zážitok z jedla. "Niekedy si vezmem úspešné jedlo a pohrám sa s ingredienciami alebo vyskúšam niečo tradičné a hrám sa s formou," vysvetlil rodák z kanadského Montrealu, ktorý v súčasnosti žije v Hollywoode. Jeho najnovším vynálezom z oblasti gastronómie je pizza pripravená na spôsob barbecue novou špeciálnou metódou.
V každej krajine, ktorú Blumer navštívi, vždy ochutná všetky miestne tradičné jedlá a nápoje. Pri tejto otázke novinárov si z vrecka vytiahol papier so zoznamom všetkých vecí, ktoré na Slovensku za posledných 24 hodín vyskúšal. Nechýbali bryndzové halušky, guláš, perkelt, slovenské pivo, víno a rôzne destiláty. "Inšpiruje ma jedlo z celého sveta. Či už z pouličných stánkov v Thajsku či Maroku alebo zo špičkových reštaurácií," uviedol Blumer známy ako gastronaut. Svojmu úspechu paradoxne vďačí za chýbajúce formálne kuchárske vzdelanie, ktoré vyvážil originálnym a dovtedy nevšedným prístupom k vareniu. "Začalo sa to ako spôsob prežitia, potom som to využíval na balenie dievčat a napokon sa z toho stalo umenie," povedal jeden z najväčších experimentátorov medzi súčasnými kuchármi.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.