22. 9. 2012

Stredoeurópske fórum regulátorov

Stredoeurópske fórum
regulátorov





Činnosť regulátorov rozhlasového a televízneho vysielania je potrebná a dôležitá, regulačné orgány plnia v spoločnosti významnú úlohu. Zhodli sa na tom autori úvodných referátov 4. zasadnutia Stredoeurópskeho fóra regulátorov (CERF), český mediálny expert Jan Jirák a predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Miloš Mistrík. Na dvojdňovom medzinárodnom stretnutí v Bratislave, ktoré zorganizovala Rada pre vysielanie a retransmisiu, sa zúčastnili zástupcovia deviatich krajín. Viac ako 30 predstaviteľov európskych mediálnych rád diskutovalo o štyroch hlavných tematických okruhoch.

Prvým z nich bola oblasť reklamy a sponzoringu vo vysielaní, vrátane využívania product placementu. "Zasadnutia CERF-u sú prínosné najmä pre možnosť výmeny najnovších poznatkov a porovnania rozdielov medzi jednotlivými krajinami. V diskusii o reklame sme sa napríklad dozvedeli, že Cyprus presne stanovuje maximálny povolený počet výrobkov umiestnených v jednom programe, konkrétne na desať produktov. Na Slovensku takéto zákonné obmedzenie nemáme," povedal Mistrík.

Nielen na Slovensku je diskutovanou témou ochrana maloletých, o ktorej sa hovorilo v druhom bloku. Diskusia potvrdila, že k jej uplatňovaniu jednotlivé štáty pristupujú s rozdielnou prísnosťou. K prísnejším krajinám patria napríklad susedné Poľsko a Maďarsko. Obe krajiny majú zavedené dve takzvané časové opony, teda časové pásma dňa, počas ktorých nie je dovolené vysielať programy pre vymedzené vekové skupiny. Maďarskí kolegovia vyzdvihli, že zavedenie časovej opony so začiatkom o 21.00 h, pred ktorou televízie nemôžu vysielať programy nevhodné pre mladých do 16 rokov, u nich vyriešilo problémy s reality show – boli odsunuté na neskôr.

Tretí blok bol venovaný objektivite spravodajstva. "Aj na základe referátu predsedníčky českej rady Kateřiny Kalistovej sa ukazuje, že sa všetci často stretávame s problémom infotainmentu. Vnášanie zábavy do spravodajstva a zľahčovanie obsahu má často za následok, že výsledok kolíše na hranici porušenia objektivity," povedal k diskusii Mistrík.

Záverečnou témou zasadnutia CERF boli podiely európskych a nezávislých diel vo vysielaní a kvóty pre programy s multimodálnym prístupom. Zaujala slovinská a maďarská legislatíva, ktorá na rozdiel od iných, stanovuje kvóty aj pre vysielanie vlastnej národnej produkcie. Rádiá u našich južných susedov musia napríklad vysielať minimálne 35 percent maďarskej hudobnej produkcie, ktorá navyše nesmie byť staršia ako päť rokov. Z diskusie o programoch určených pre sluchovo a zrakovo postihnutých vyplynula potreba podrobnejšie rozpracovať konkrétnu formu vysielania skrytých titulkov, tlmočenia do posunkovej reči a hlasových komentárov pre nepočujúcich. Nejasnosti v ich správnej podobe majú vysielatelia vo viacerých európskych krajinách.

Na štvrtom zasadnutí CERF sa zúčastnili jeho členské krajiny (Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko a Slovensko), ďalej Chorvátsko, ktoré sa prihlásilo ako pozorovateľ, a tiež členovia regulačných rád z Francúzska a Cypru, ktorí rozšírili dosah rokovania aj mimo stredoeurópsky priestor.


TASR informovala Lucia Jelčová z Odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Rady pre vysielanie a retransmisiu.




Copyright © TASR 2012