16. 9. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Taliansky magazín Chi vydá v pondelok špeciálne číslo venované nedávno zverejneným fotografiám manželky princa Williama Catherine. Podľa šéfredaktora časopisu Alfonsa Signoriniho tak urobia aj napriek tomu, že pravdepodobne budú čeliť žalobe. Signorini prezradil, že špeciál bude mať 26 strán, pričom okrem už skôr zverejnených záberov v ňom budú aj dosiaľ nepublikované zábery. "Táto reportáž si zaslúžila špeciálne vydanie. Veľmi prirodzeným spôsobom zobrazuje bežný život mladého, slávneho a veľmi zaľúbeného páru," uviedol šéfredaktor. Signorini odmietol prezradiť, koľko za fotografie zaplatil.

Fotky Catherine "hore bez" zverejnil ako prvý v piatok 14. septembra francúzsky magazín Closer. Ten patrí rovnako ako Chi do talianskej vydavateľskej skupiny Mondadori, v ktorej má podiel bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi a na jeho čele je jeho dcéra Marina. Princ William a jeho manželka Catherine už prostredníctvom úradu sídla britskej kráľovskej rodiny St James's Palace podali žalobu na tento magazín. Zásah do súkromia v tej istej krajine, kde Williamova matka Diana zomrela pri autonehode, kráľovská rodina považuje za "absurdný a absolútne neospravedlniteľný". To, či za zverejnenie fotografií z ich súkromnej dovolenky v južnom Francúzsku zažalujú aj časopis Chi, zatiaľ nie je známe. "Nebudeme komentovať potenciálne právne kroky ohľadom údajnej publikácie fotografií v Taliansku," uviedli v stanovisku zástupcovia St James's Palace.
Okrem magazínu Close fotky zverejnili už aj niektoré ďalšie periodiká. Napríklad grécke noviny Eleftheros Typos publikovali dve fotky polonahej Catherine na titulnej strane. Ďalším periodikom, ktorý sa rozhodol fotografie publikovať, bol írsky The Irish Daily Star. Britské periodiká, vrátane bulvárnych novín The Sun, sa k tomu zatiaľ neodhodlali. "Jej fotky budú na internete pravdepodobne do konca existencie Zeme. Ale nie je to koniec sveta," napísala komentátorka Maria Laura Rodota v najväčšom talianskom denníku Corriere della Sera.






Chorvátsko môže vydať tureckú novinárku Vicdan Özerdemovú (42), na ktorú vydali medzinárodný zatykač kvôli údajným teroristickým aktivitám, na trestné stíhanie do vlasti, rozhodol súd v Dubrovníku.
Voči tureckým mocným kritickú žurnalistku zadržali počas dovolenky na chorvátsko-bosnianskej štátnej hranici 25. júla. Jej právny zástupca sa proti rozhodnutiu dubrovníckeho súdu chystá odvolať, vyplýva z informácií tamojších médií.
Özerdemová, ktorá žije už osem rokov v Mainzi, dostala v Nemecku azyl. Novinárka si už v Turecku odpykala v minulosti desaťročný trest väzenia, kde čelila aj mučeniu. Do spolkovej republiky pricestovala pôvodne na liečenie po tom, čo ju predčasne prepustili kvôli zlému zdravotnému stavu z výkonu trestu. Jej žiadosti o azyl vyhoveli nemecké úrady v roku 2005, o štyri roky neskôr zamietla nemecká strana žiadosť Turecka o jej vydanie.
Žurnalistka, ktorú odsúdili za účasť na protivládnych demonštráciách v 90. rokoch minulého storočia, sa v decembri 2000 stala takmer obeťou masakry v tureckom väzení, pri ktorej prišlo o život 28 ľudí a ďalších 237 utrpelo vážne zranenia. Ona vyviazla s ťažkými popáleninami a psychickou traumou.
Özerdemovú, ktorú najskôr zadržiavali v Dubrovníku, previezli medzičasom do väzenskej nemocnice v Záhrebe. Po strate 15 kilogramov hmotnosti dokáže iba ťažko komunikovať alebo chodiť.
Na jej zadržanie reagovali viaceré chorvátske i nemecké mimovládne organizácie s nepochopením požadujúc jej neodkladné prepustenie na slobodu.

Spoločnosť Google v piatok odmietla žiadosť Bieleho domu, aby prehodnotila svoje rozhodnutie ponechať na YouTube kontroverznú upútavku k filmu, ktorý podnietil vlnu protiamerických protestov na Blízkom východe.
Internetová spoločnosť tvrdí, že video zablokovala v Indii a Indonézii po tom, čo tak učinila v stredu v Egypte a Líbyi, kde upútavka na film znevažujúci proroka Mohameda vyvolala masové demonštrácie a vyústila do útokov na americké veľvyslanectvá.
"Zamedzili sme prístup k videu v krajinách ako napríklad India a Indonézia, kde je [jeho distribúcia] ilegálna, a rovnako v Egypte a Líbyi vzhľadom na chúlostivú situáciu v týchto dvoch krajinách," hovorí spoločnosť, ktorá navyše zdôrazňuje, že stiahnutie klipu v týchto krajinách nie je reakciou na stupňujúci sa politický tlak.
Google v stredu vyhlásil, že ponechanie videa na YouTube je v súlade s podmienkami používania internetových služieb portálu.

Copyright © TASR 2012