18. 9. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 

Súd vo francúzskom meste Nanterre dnes nariadil časopisu Closer, aby zastavil ďalšie zverejňovanie snímok manželky britského princa Williama, Kate, ako sa slní "hore bez" a odovzdal jej právnym zástupcom všetky digitálne kópie fotografií.
Podľa rozhodnutia súdu nesmie magazín Closer ďalej zverejňovať fotografie páru z ich dovolenkového pobytu na juhu Francúzska v tlači ani na svojom webe či prostredníctvom tabletovej aplikácie. Časopis zverejnil 14 snímok polonahej Kate na svojich stránkach v piatok.
Francúzsky magazín zverejnil snímky ako prvý, po ňom ich prevzali ďalšie médiá v Írsku a Taliansku. Nariadenie francúzskeho súdu sa vzťahuje iba na francúzskeho vydavateľa.
Paparazzo zachytil teleobjektívom opaľujúci sa pár na terase súkromnej vily v južnom Francúzsku v "hlboko intímnom okamihu". Na niektorých snímkach je Kate iba v spodnom diele bikín; a na jednej snímke má čiastočne stiahnutý aj ten, keď ju William natiera opaľovacím krémom. Manželia to považujú za narušenie svojho súkromia.
Právna zástupkyňa magazínu Closer, Delphine Pandová, povedala, že na terasu vidno z priľahlej ulice. Dodala, že magazín fotky kúpil od agentúry, ktorá je majiteľom autorských práv a ktorej za ne zaplatil.
Súd v Nanterre, neďaleko Paríža, dnes oznámil svoje rozhodnutie vo veci ďalšieho zverejňovania snímok. Britský princ s manželkou však urobili prvé kroky aj v trestnoprávnom stíhaní. Podľa francúzskych zákonov sa fotografovanie kohokoľvek na súkromnom mieste bez jeho súhlasu trestá až ročným väzením alebo pokutou vo výške 45.000 eur.
Po časopise Closer vydal v pondelok 26-stránkový špeciál s fotografiami Kate taliansky magazín Chi, ktorý má rovnakého vydavateľa ako Closer - vydavateľstvo Mondadori bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho. Počas víkendu sporné snímky zverejnil aj írsky bulvárny denník Irish Daily Star; jeho šéfredaktora za to v pondelok odvolali z funkcie.

Copyright © TASR 2012