17. 9. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Právni zástupcovia princa Williama a jeho manželky Catherine budú od francúzskeho magazínu Closer požadovať za zverejnenie fotografií polonahej Catherine odškodné. V nedeľu o tom informovalo sídlo britskej kráľovskej rodiny St James's Palace. Na pondelňajšom súdnom pojednávaní v Nanterre pri Paríži budú právnici zároveň požadovať okamžitý súdny zákaz ďalšieho publikovania fotiek, ktoré vznikli počas dovolenky manželov na juhu Francúzska. Kráľovská rodina ešte v piatok uviedla, že zásah do súkromia v tej istej krajine, kde Williamova matka Diana zomrela pri autonehode, považuje za "absurdný a absolútne neospravedlniteľný".
Fotky Catherine "hore bez" zverejnil ako prvý v piatok 14. septembra spomenutý časopis Closer. V sobotu fotografie publikoval aj írsky The Irish Daily Star a tiež grécke noviny Eleftheros Typos. "Pre toto konanie neexistuje iná motivácia ako chamtivosť," uviedli hovorkyňa Catherine a jej manžela. Už v pondelok vydá taliansky magazín Chi špeciálne, 26-stranové číslo venované týmto fotografiám, pričom okrem už skôr zverejnených záberov v ňom budú aj dosiaľ nepublikované fotografie. "Táto reportáž si zaslúžila špeciálne vydanie. Veľmi prirodzeným spôsobom zobrazuje bežný život mladého, slávneho a veľmi zaľúbeného páru," uviedol šéfredaktor magazínu Chi Alfonso Signorini, ktorý odmietol prezradiť, koľko za fotografie zaplatil. Britské periodiká, vrátane bulvárnych novín The Sun, sa k zverejneniu tohto materiálu zatiaľ neodhodlali.



Americká rapperka Nicki Minaj a austrálsky country spevák Keith Urban si v 12. sérii speváckej súťaže American Idol sadnú do kresiel porotcov. Spolu s nimi budú súťažiacich spevákov hodnotiť aj Mariah Carey a Randy Jackson, ktorý si ako jediný úlohu porotcu zopakuje. V šou účinkuje už od jej začiatku v roku 2002. Trojica nováčikov nahradí lídra kapely Aerosmith Stevena Tylera a speváčku Jennifer Lopez, ktorí sa po 11. sérii rozhodli ukončiť svoje pôsobenie v súťaži. Na poste moderátora neprišlo k žiadnym zmenám, súťažou bude naďalej sprevádzať Ryan Seacrest.
Spevácka súťaž American Idol sa stala jednou najúspešnejších relácií v histórii americkej televízie. Podľa štatistík spoločnosti Nielsen šlo v rokoch 2005 až 2011 o najsledovanejší televízny program v krajine a tiež jedinú televíznu šou, ktorá sa na jednotke udržala sedem po sebe nasledujúcich sérií. Diváci svojim hlasovaním od roku 2002 vybrali už 11 víťazov - Kelly Clarkson, Rubena Studdarda, Fantasiu Barrino, Carrie Underwood, Taylora Hicksa, Jordin Sparks, Davida Cooka, Krisa Allena, Leeho DeWyzea, Scottyho McCreeryho a Phillipa Phillipsa. Ako porotcovia sa v nej okrem spomínaných predstavili aj Paula Abdul, Simon Cowell, Kara DioGuardi a Ellen DeGeneres.
Informácie zverejnila webstránka www.bbc.co.uk



© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Osobitné vydanie talianskeho bulvárneho magazínu Chi, ktorý vlastní rodina bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, prinieslo dnes 28-stránkovú reportáž o manželke britského princa Williama a britskej kráľovskej rodine, spolu s 18 tajne urobenými snímkami Williama a Kate - hore bez, ako sa slnia na terase súkromnej vily na juhu Francúzska.
Pod titulkom "Katine prsia: prírodné alebo vylepšené?" editor Alfonso Signorini konštatuje, že vojvodkyňa nebola na plastickej chirurgii. A dodáva: "Namiesto hnevania sa na médiá, ktoré nerobia nič iné, iba uplatňujú svoje právo informovať, by kráľovský palác podľa môjho skromného názoru mal využiť túto príležitosť a vyjadriť sa k tomu 'sólokaprovi' s typickým britským humorom. Povedať: 'no a čo?'.
Britský kráľovský dom by sa nemal sťažovať, argumentuje Signorini. Médiá ukázali, že sa vojvodkyňa Kate správa ako "normálna" mladá žena, "podobne ako milióny dievčat na celom svete" a "prispela tým k omladeniu imidžu anglickej monarchie".
Prvé fotografie čiastočne nahej Kate zverejnil ako prvý v piatok francúzsky magazín Closer, ktorý - takisto ako Chi - vlastní Berlusconiho rodina. V sobotu ho nasledoval bulvárny írsky denník The Irish Daily Star.
Princ s manželkou reagovali s pobúrením.
"Incident pripomína najhoršie excesy tlače a paparazzov počas života Diany, princeznej z Walesu, a preto vojvodu a vojvodkyňu o to viac rozčuľujú," konštatovalo oficiálne vyhlásenie kráľovského paláca.
Palác predtým označil zverejnenie nejasných snímok za "groteskné" porušenie súkromia mladého páru. A prirovnal ho k prenasledovaniu Williamovej matky, zosnulej princeznej Diany, bulvárnymi médiami pred jej predčasnou smrťou v roku 1997. Oznámil tiež, že právni zástupcovia páru "vo Francúzsku urobili prvé právne kroky pre porušenie ich súkromia". Ich trestným podaním na magazín Closer sa francúzsky súd bude zaoberať už dnes, dopĺňa tlačová agentúra DPA.
 

Copyright © TASR 2012