26. 10. 2012

ETNOFILM 2012

ETNOFILM 2012




Zlatého turoňa – Grand Prix 17. ročníka medzinárodného filmového festivalu o etnológii, sociálnej a kultúrnej antropológii Etnofilm Čadca 2012 získal film Hlasy z Vysočiny. Tri dni v Premane talianskeho autora Renata Morelliho za výstižné a vnímavé zachytenie života a jedinečných hudobných zvyklostí v talianskej obci v Alpách. TASR o tom informovala riaditeľka festivalu Silvia Petreková.

Strieborného turoňa udelila porota filmu Svadba – blízke stretnutia rómskeho druhu Ilju Ruppeldta z Nového Zélandu za vytrvalý dokumentaristický prístup a profesionálne spracovanie snažení Rómov z Česka a zo Slovenska dosiahnuť šťastnejší život na Novom Zélande a o ich postojoch k tamojšej multikulturálnej spoločnosti. Bronzového turoňa získal film Archimandrita Poliaka Jerzyho Kalinu za presvedčivé priblíženie duchovného sveta ortodoxného mnícha z Podlasia v zložitých podmienkach spolužitia viacerých národností a konfesií.
Do 17. ročníka prihlásili filmári podľa Petrekovej 101 filmov, pričom porota vybrala do súťaže 40 a ich celková premietacia dĺžka bola 1276 minút. „Žánrová pestrosť bola v tomto ročníku výnimočne bohatá ako sa vyjadrila výberová porota pod vedením Štefana Vraštiaka. Do súťaže zaradili až 15 slovenských filmov. Ďalšie tituly pochádzali z Nemecka, Českej republiky, Nového Zélandu, Švajčiarska, Slovinska, Srbska, Chorvátska, Poľska, Španielska, Talianska a Maďarska,“ uviedla riaditeľka Etnofilmu Čadca 2012.
Doplnila, že výberovú porotu potešil i záujem mladých filmárov, študentov Akadémie umenia v Banskej Bystrici, ktorých talent je nádejou pre budúce ročníky festivalu. „Sme veľmi radi, že renomé najstaršieho slovenského filmového festivalu priťahuje kvalitnú tvorbu a nepochybne ponúka príležitosť predstaviť rôznorodosť pohľadov na obsah tejto špecifickej tematiky. Z histórie Etnofilmu je zaujímavý fakt, že počas sedemnástich ročníkov sa do súťaže dostalo spolu 568 filmov z 34 krajín celého sveta,“ povedala Petreková.
„Hlavní organizátori – Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, Žilinský samosprávny kraj a Mesto Čadca chcú poďakovať za finančnú podporu podujatia Audiovizuálnemu fondu a Ministerstvu kultúry SR,“ uzatvorila riaditeľka festivalu.

Copyright © TASR 2012