21. 10. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Spravodajkyňa francúzskej spoločnosti France 24 sa stala obeťou útoku davu mužov v centre egyptskej Káhiry, odkiaľ krátko pred tým odvysielala živý vstup o protestnej demonštrácii.
Na Soniu Dridiovú, ktorá v obkolesení ľudí odvysielala reportáž, zaútočila skupina asi 30 mužov. Novinárku vlastným telom chránil jej kolega-Egypťan, ktorému sa podarilo predrať sa masou ľudí k blízkej reštaurácii s rýchlym občerstvením, kde ich oboch pred rozvášneným davom ochránil personál tým, že okamžite zavrel kovové dvere a stiahol kovové žalúzie.
Obaja novinári vyviazli z incidentu bez zranení, ale sú v šoku. V tlačenici prišli o niekoľko osobných vecí. Obaja sa domnievajú, že nešlo o pripravenú akciu.
Ako informovala agentúra AP, francúzske veľvyslanectvo v Káhire pracuje na zabezpečení návratu novinárky do vlasti.
Káhirčanmi obľúbené námestie Tahrír bolo vlani dejiskom masových protestov proti vtedajšiemu prezidentovi Husnímu Mubarakovi. Odvtedy sa tam konalo už mnoho demonštrácií, ale aj útokov na západných novinárov, najmä ženy. Najbrutálnejší bol útok na spravodajkyňu Laru Loganovú z americkej spoločnosti CBS a Caroline Sinzovú z France 3, ktoré sexuálne napadli a zbili.
Obeťami útokov na námestí Tahrír sú aj samotné účastníčky demonštrácií. Polícia však ich počet neeviduje z dvoch dôvodov: vyhýba sa hliadkovaniu v dave na námestí a ani samotné ženy útok na polícii neohlásia. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo svojej júnovej správe uviedla, že útoku tohto charakteru majú za cieľ zastrašiť ženy pred účasťou vo verejnom živote.
Vedenie spoločnosti France 24 dôrazne odsúdilo "opakujúce sa agresívne útoky na novinárky, ktoré kdekoľvek na svete musia mať možnosť vykonávať svoje povolanie slobodne".


Rakúska verejnoprávna televízia ORF s okamžitou platnosťou ukončila spoluprácu s nemeckým raperom Sidom (31), ktorý po piatkovom priamom prenose šou Veľká šanca (rakúskej varianty Superstar) poslal úderom k zemi novinára Dominica Heinzla.
Umelec bol už po druhý raz porotcom spomínanej súťaže, podobné správanie mu však vedenie ORF nebude tolerovať. Prejavy násilia sú neprijateľné, vyplynulo z reakcie riaditeľky ORF pre jej televíznu zložku Kathrin Zechnerovej.
Verbálny konflikt oboch protagonistov mohli diváci sledovať už počas samotnej šou. Keď sa rakúsky žurnalista po jej skončení pokúsil záležitosť si vydiskutovať so Sidom, ten ho udrel. Oboch oddelili od seba príslušníci bezpečnostnej služby.
Rodák z Berlína, vlastným menom Paul Harmut Würdig, je známy provokujúcimi textami. Navyše sa už v minulosti dostal do stretu so zákonom. Počas svojho prvého pôsobenia v porote spomínanej súťaže sa aj vlani ocitol v spore s iným rakúskym novinárom.

Copyright © TASR 2012