13. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Víťaz prvého kola prezidentských volieb v ČR Miloš Zeman nebude hovoriť so žiadnym novinárom zo Slovenska, napísal dnes český spravodajský portál iDNES.cz s tým, že Zemana popudil nedávny komentár denníka SME.
Autor komentára v ňom podľa iDNES.cz napísal, že Zeman je najhorší zo všetkých uchádzačov o funkciu prezidenta ČR a porovnal ho s bývalým slovenským premiérom Vladimírom Mečiarom.
Zemana článok nahneval až tak, že sa rozhodol neposkytnúť rozhovor žiadnym novinárom zo Slovenska, spresnil iDNES.cz.
"Po článku SME nebudem slovenským médiám poskytovať žiadne rozhovory," uviedol Zeman podľa iDNES.cz na otázku reportéra televízie TA3, ktorý ho oslovil v sobotu večer po ukončení hlasovania v prvom kole prezidentských volieb.
Ako neskôr spresnila moderátorka TA3, Zeman zrušil aj vopred dohodnutý rozhovor, ktorý mal televízii poskytnúť a ktorý sa mal konať v rámci špeciálneho volebného štúdia, dodáva iDNES.cz.
Zeman vyhral prvé kolo prezidentských volieb a v druhom kole, ktoré sa bude konať 25. a 16. januára, sa o hlave štátu rozhodne medzi ním a Karlom Schwarzenbergom.
Ako upozorňuje iDNES.cz, Zemanovo víťazstvo v prvom kole nebolo veľmi presvedčivé, keďže od Schwarzenberga ho delilo necelé percento: niekdajší sociálnodemokratický expremiér má na konte 24,24 percenta hlasov, kým jeho vyzývateľ, súčasný minister zahraničných vecí 23,35 percenta.
Server iDNES.cz tlmočí názor zahraničných komentátorov, ktorí sa domnievajú, že Česko koncom januára čaká súboj dvoch odlišných názorov na svet - súboj ľavice a pravice.

Copyright © TASR 2012



Bývalý cyklista Lance Armstrong má podľa amerického periodika USA Today v úmysle priznať sa k užívaniu zakázaných látok. Štyridsaťjedenročný Texasan, z ktorého sa v priebehu minulého roka stal najväčší dopingový podvodník v histórii športu, tak podľa amerického periodika učiní počas pondelňajšieho rozhovoru s moderátorkou Oprah Winfreyovou v jeho dome v Austine. USA Today s odkazom na dobre informovaný nemenovaný zdroj tvrdí, že Armstrong pravdepodobne nebude pri výpovedi zachádzať do detailov a uvádzať podrobnosti prípadu. "Teším sa na rozhovor s Lanceom Armstrongom," napísala hviezda televíznych obrazoviek na sociálnej sieti, ktorá nemá v úmysle uľahčiť Armstrongovi jeho vystúpenie pred kamerami. "Armstrong nebude mať možnosť vybrať si otázky, na ktoré bude odpovedať," vyhlásila Nicole Nicholsová z televízie, kde pôsobí aj Winfreyová.
Šou odvysielajú budúci štvrtok 17. januára na Oprah Winfrey Network. Špeciálne vydanie bude mať 90 minút a Armstrong v ňom verejne vystúpi prvý raz od augusta minulého roku, keď kapituloval v boji proti obvineniam Antidopingovej agentúry USA (USADA), ktorá ho vzápätí doživotne dištancovala. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) po preštudovaní jej správy v októbri potvrdila trest a anulovala všetky Američanove výsledky od augusta 1998, medzi nimi aj sedem celkových prvenstiev z Tour de France. Armstronga neodsúdili na základe pozitívnych antidopingových testov, ako dôkazy slúžili výpovede jeho bývalých tímových kolegov z US Postal o systematickom užívaní zakázaných látok.
merický denník The New York Times minulý týždeň informoval o možných dôvodoch Armstrongovho priznania. Jednou z možností je podľa novín snaha amerického cyklistu o dovolenie štartovať na atletických podujatiach, ktoré dodržiavajú Svetový antidopingový kódex. Inou motiváciou Texasana môže byť záujem ochrániť organizáciu Livestrong bojujúcu proti rakovine, ktorú Armstrong založil a na ktorú malo dopad odhalenie Armstrongových dopingových praktík. The New York Times neopomenul ani fakt, že prípadné priznanie bývalého cyklistu by mohlo spustiť sériu žalôb voči jeho osobe od všetkých, ktorí sú presvedčení, že ich jeho klamstvá o nevinnosti poškodili.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.