15. 1. 2013

Zomrel Nagisa Óšma

Zomrel Nagisa Óšma






Japonský filmový režisér Nagisa Óšima, známy najmä sexuálne explicitným filmom Korida lásky (1976) či snímkou Veselé Vianoce, pán Lawrence (1983), zomrel na zápal pľúc vo veku 80 rokov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Magazín Hollywood Reporter uviedol, že Óšima zomrel dnes vo Fudžisawe južne od Tokia, kde žil, odkedy prestal pracovať na filmoch.
Britský filmový inštitút označil Óšimu za jedného z veľkých režisérov novej vlny japonského filmu v 60. rokoch, ktorého politicky motivované snímky otvorene kontrastovali so štylizovaným konzervatizmom klasického japonského filmu. Do kín dostal dovtedy tabuizované témy, ktoré prilákali mladé publikum.
Prvý film režíroval v roku 1959 ako 26-ročný, vo svete sa však stal známym až filmom Korida lásky, ktorý otvorene vykresľuje nenásytnú sexuálnu žiadostivosť medzi majiteľom hotela a jednou z jeho slúžok v 30. rokoch v Japonsku.
Film obsahuje scény nesimulovanej sexuálnej aktivity a musel byť zapísaný ako film francúzskej produkcie, aby obišiel zákony japonskej cenzúry. Jeho necenzurovaná verzia je v Japonsku nedostupná.
Za iný erotický film, Empire of Passion, získal na filmovom festivale vo francúzskom Cannes v roku 1978 cenu za najlepšiu réžiu.
S britským spevákom Davidom Bowiem spolupracoval na filme Veselé Vianoce, pán Lawrence (1983), ktorý vychádza zo skúseností autora Laurensa van der Posta ako vojnového zajatca v Japonsku počas druhej svetovej vojny.
V roku 1996 dostal Óšima mozgovú porážku, avšak zotavil sa dostatočne na to, aby sa ešte krátko vrátil k filmovaniu. Jeho posledný film Tabu (1999) rozpráva o homosexuálnom samurajovi.


Copyright © TASR 2012