19. 1. 2013

Novinárska cena

Novinárska cena



Autori, redakcie, vydavatelia, ale aj čitatelia, poslucháči a diváci môžu prihlasovať príspevky do Novinárskej ceny do konca mesiaca. Deviaty ročník súťaže vyhlásila Nadácia otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation vlani v decembri. Súťažné príspevky, ktoré boli publikovane, alebo odvysielane počas roka 2012, sa dajú prihlasovať do niektorej zo 14 kategórií najneskôr 31. januára.
Ako ďalej agentúru SITA informovala Barbara Horváthová z Nadácie otvorenej spoločnosti, posielať svoje práce môžu novinári zo všetkých typov médií - printových, elektronických, online, celoslovenských i regionálnych. Hodnotiť sa budú príspevky publikované alebo odvysielané v období od 1. januára do 31. decembra 2012. V každej zo 14 kategórií udelia víťazovi cenu vo výške 830 eur. Víťazi špeciálnych cien získajú po 1 660 eur. Výsledky súťaže budú známe do 30. apríla.
Súťaž už deviaty rok vyzdvihuje kvalitu práce novinárov a otvára diskusiu o stave a trendoch slovenskej žurnalistiky. "Táto rešpektovaná, pôvodná slovenská súťaž pred dvoma rokmi zaujala i v Českej republike, kde podľa nášho modelu vznikla česká Novinářská cena," uviedla Horváthová. Pripomenula, že súčasťou súťaže je aj Cena Google za inovatívnu online žurnalistiku. Získajú ju profesionálni novinári, ktorí prostredníctvom blogov, video-blogov či iných online formátov vrátane redakčných online projektov reagujú na problémy spoločnosti. Rozhlasové a televízne reportáže sa tento rok dajú prihlasovať do jednej spoločnej kategórie - najlepšia reportáž v elektronických médiách. Občianska žurnalistika má priestor v rámci kategórie najlepší článok uverejnený na blogu. Novinársku fotografiu možno prihlasovať do dvoch kategórií: reportážna fotografia a fotografická aktualita. Kategória Najlepší kreslený vtip, komiks, karikatúra ostáva aj v tomto roku česko-slovenská, spoločná pre Novinársku cenu na Slovensku a v Čechách. Pre verejnosť je určené online hlasovanie - http://www.novinarskacena.sk/hlasovanie, v ktorom môže určiť víťaza špeciálnej Česko-slovenskej ceny. Príspevky navrhne do online hlasovania Rada súťaže slovenskej a českej Novinárskej ceny na základe odporúčaní porôt. Rada súťaže udelí v tomto roku dve špeciálne ceny. Cenu otvorenej spoločnosti a Cenu Združenia vydavateľov periodickej tlače Slovenska.

Podrobnejšie informácie možno nájsť na webstránke súťaže http://www.novinarskacena.sk.



© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.