5. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Čína zablokovala webovú stránku popredného reformného magazínu a zároveň nariadila tvrdý zásah proti "nečestným praktikám" mediálneho priestoru. Informovala o tom agentúra DPA.
Magazín Jen-chuang Čchun-čchiou na svojom mikroblogu uviedol, že jeho oficiálnu webovú stránku Yhcqw.com štátne orgány "náhle zrušili" z bližšie neurčených dôvodov. Magazín vo svojom novoročnom editoriáli vyzval čínsku vládu, aby si viac všímala názor ľudu, umožnila väčšiu slobodu slova a lepšie uplatňovanie zákonov v súlade s národnou ústavou.
Ďalším znakom napätia v čínskom mediálnom odvetví je skutočnosť, že desiatky novinárov dnes vydali otvorený list na protest proti prepísaniu editoriálu vo vplyvných novinách Southern Weekend štátnym cenzorom.
Vládnuca Komunistická strana Číny minulý týždeň prijala nariadenie, ktoré požaduje, aby sa 500 miliónov čínskych používateľov internetu zaregistrovalo pod svojimi skutočnými menami.
Podľa vyjadrenia strany je tento krok zameraný na "zvýšenie ochrany osobných údajov na internete a zabezpečenie verejných záujmov".

Copyright © TASR 2012




Rumunský súd vo štvrtok udelil dvom novinárom podmienečné tresty za pokus o vydieranie politikov a podnikateľov. Súd v meste Cluj uznal šéfa jedného z tamojších denníkov a jeho šéfredaktora vinnými z vydierania, ktoré malo trvať v rozmedzí rokov 2001 až 2004. Okrem trojročného trestu pre šéfa a dvojročného trestu pre šéfredaktora musia obaja zaplatiť v prepočte 22-tisíc eur ako odškodnenie poškodených, medzi ktorými je aj poslanec Relu Fenechiu. O tom podľa jeho slov začal denník písať nepravdivé články v rámci reakcie na zastavenie zadávania reklamy z jeho strany.

Neznámi útočníci v piatok zastrelili reportéra sýrskej provládnej televíznej stanice ad-Dunjá, ktorý mal počas dňa informovať o situácii v jednej z častí metropoly Halab zostávajúcich pod kontrolou vládneho režimu. Ako uviedla televízia na svojom internetovom portáli, pracovníci dostali správy o "usmrtení kolegu Suhajla Mahmúda Alího guľkami vypálenými teroristami". Ide pritom o výraz, ktorým prívrženci režimu bežne označujú protivládnych povstalcov. Ďalšie podrobnosti incidentu stanica nezverejnila.

Podľa štatistiky medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc prišlo v rámci konfliktu v Sýrii o život už najmenej 17 profesionálnych novinárov, a to domácich i zahraničných, ako aj 44 spravodajcov z radov občanov. Medzi obeťami sú aj mnohí pracovníci sýrskych štátnych médií, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania na bojiskách alebo ich cielene zavraždili. Jeden z najnovších prípadov sa odohral 4. decembra, keď paľba v Damasku usmrtila reportéra vládneho denníka Tišrín, zatiaľ čo 22. decembra v hlavnom meste zastrelili pred vlastným domom kameramana štátnej televízie. Desiatky pracovníkov štátnych médií medzitým prešli na stranu opozície alebo utiekli do zahraničia.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.