3. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Televízna stanica al-Džazíra so sídlom v Katare v stredu oznámila, že odkúpi americkú televíziu Current TV, ktorú v roku 2005 zakladal bývalý viceprezident USA Al Gore s obchodníkom Joelom Hyattom.
Ako informovala agentúra Reuters, hodnota obchodu, ktorý umožní panarabskej televízii priamo vstúpiť na americký mediálny trh, zatiaľ nie je známa. Analytici odhadujú, že pôjde približne o 500 miliónov dolárov (377 miliónov eur).
Al-Džazíra uviedla, že vytvorí v USA nový spravodajský kanál, ktorý po odkúpení Current TV, zaradenej do množstva káblových a satelitných distribučných sietí, bude môcť okamžite sledovať vyše 40 miliónov amerických domácností. Doteraz bola samostatná al-Džazíra dostupná len približne piatim miliónom domácnostiam v USA. Ako upozornila Reuters, televízia podporovaná katarským emírom a jeho rodinou sa stane priamou konkurenciou overených amerických mediálnych značiek ako CNN, MSNBC či Fox News.
Current TV konštatovala, že Al Gore a jeho spoločník Hyatt zostanú v dozornej rade televízie. "Sme pyšní a potešení, že oceňovaná medzinárodná spravodajská stanica kúpila Current TV. Al-Džazíra, podobne ako Current, je presvedčená, že fakty a pravda vedú k lepšiemu pochopeniu sveta okolo nás," konštatovali majitelia americkej TV.




Hneď prvý novoročný televízny príhovor bulharského prezidenta Rosena Plevnelieva, ktorý je vo funkcii od 22. januára 2012, sprevádzalo nepríjemné faux pas. Zatiaľ čo hlava štátu chválila "jedinečnú prírodu" Bulharska, objavil sa vedľa nej asi na dve sekundy záber z amerických Skalnatých hôr.
Nepríjemnosť odhalil v stredu súkromný kanál bTV a okamžite sa stala terčom posmechu. V príhovore trvajúcom päť minút a 43 sekúnd sa Skalnaté hory mihnú v druhej minúte a 46. sekunde.
Verejnoprávna televízia BNT, ktorá príhovor vysielala, priznala, že použila ilustračné zábery z internetovej stránky bulharskej cestovnej kancelárie Balkantourist. Už tá urobila chybu, keď na propagáciu zimného športového strediska v Bulharsku využila záber Skalnatých hôr v okolí Aspenu.


Copyright © TASR 2012