27. 2. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzske mediálne a telekomunikačné skupine Vivendi klesol vlani čistý zisk o 13,6 percenta na 2,55 miliardy eur (65,1 miliardy Sk). Slabšie výsledky spôsobila hlavne mobilné divízie SFR, výsledky však prekonali očakávania analytikov. Príjmy sa zvýšili o 0,6 percenta na 28,994 miliardy eur. Bez zahrnutia vplyvu zmien výmenných kurzov sa však znížili o 0,7 percenta. "Napriek obtiažnemu ekonomickému prostrediu všetky dcérske firmy Vivendi splnili v roku 2012 svoj ​​výhľad," uviedol vo vyhlásení predseda predstavenstva Jean-Francois Dubose. Vivendi však musela u niektorých dcérskych firiem kvôli novým podmienkam na trhu a silnej konkurencii začať ich reorganizáciu a zaviesť úsporný program. Mimoriadne dobre si viedla divízia videohier Activision Blizzard vďaka novým hrám. Príjmy divízie sa zvýšili o takmer desatinu. Príjmy mobilné divízie SFR klesli o 7,3 percenta, pretože firma sa stále prispôsobuje regulačnému zníženie cien.


Copyright © ČTK 2013

Na severe Talianska sa v pondelok začalo s nakrúcaním nového kriminálneho príbehu s obľúbeným pomocníkom kriminalistov - komisárom Rexom, známym aj zo slovenských obrazoviek.
Tentoraz pôjde o príbeh v dĺžke celovečerného filmu, v ktorého centre je únos vnuka bohatého hoteliera zo severotalianskeho Merana. Práve v tomto meste a jeho okolí bude štáb pracovať pravdepodobne do konca marca.
Snímka vzniká v koprodukcii rakúskej verejnoprávnej televízie ORF s talianskou RAI a postavu šéfvyšetrovateľa v nej stvárni rakúsky herec Juergen Maurer (46), rodák z Klagenfurtu známy aj z javiska prvej rakúskej divadelnej scény - viedenského Burgtheatru.
Zrejme najpopulárnejším hereckým predstaviteľom seriálu bol Tobias Moretti v úlohe inšpektora kriminálnej polície Richieho Mosera v prvých troch sériách, ako aj prvých dieloch štvrtej série Komisára Rexa.
Veľmi pozitívne boli reakcie publika aj v súvislosti s jeho nástupcom Gedeonom Burkhardom v úlohe inšpektora Alexa Brandtnera, ktorý účinkoval od série č.4 až po sériu č.7 Komisára Rexa.
O ich nástupcoch v úlohách vyšetrovateľov v ďalších sériách seriálu sa už hovorilo výrazne menej.



Ani výtvarník David Černý, ani verejnoprávna Česká televízia sa zrejme nevyhnú úhrade 100.000 Kč niekdajšiemu riaditeľovi Národnej galérie v Prahe Milanovi Knížákovi za vulgárnu urážku, ktorú spomínaný výtvarník adresoval kolegovi v dokumente odvysielanom v ČT. Informovali o tom české elektronické médiá.
Aj keď sa tak výtvarník, ako aj elektronické médium Knížákovi ospravedlnili a prvostupňový súd nedospel k záveru, že by Knížák mal nárok na finančné odškodnenie, druhostupňový Vrchný súd v Prahe mal iný názor. Pre iDNES.cz to  potvrdil hovorca súdu Jan Fořt s tým, že navyše musia uhradiť Knížákovi náklady spojené so súdnym konaním.
Slová Černého, ktorý Knížáka označil za "kriploidného čuráka" zazneli v januári 2011 v dokumente Cena Jindřicha Chalupeckého, keď si výtvarník zaspomínal na to, ako ho Knížák pred jednou z výstav nechal vyviesť z galérie. Na otázku, prečo k tomu došlo, Černý odpovedal slovami: "Pretože je to čurák. Nafúkaný, kriploidný čurák.- To je úplne jednoduché, nie? To predsa vieme všetci".
Knížákovi, ktorý súdnou cestou žiadal ospravedlnenie a finančné zadosťučinenie, priznal už Mestský súd v Prahe právo na ospravedlnenie, považoval ho však za dostatočné zadosťučinenie.
Odvolací senát preto po ospravedlnení sa Černého i ČT riešil iba nárok na prípadné finančné odškodnenie, ktorý Knížákovi priznal.


Seth MacFarlane, moderátor tohtoročného galavečera udeľovania prestížnych ocenení americkej filmovej akadémie - Oscarov, si túto úlohu napriek vysokej sledovanosti zrejme nezopakuje.

Amerického herca a komika zámorské médiá kritizovali za údajne príliš urážlivý charakter jeho vtipov počas večera. Iní kritici zasa hovorili o nudnom moderátorovi.
Seth MacFarlane dnes prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí na otázku, či by si moderovanie oscarového galavečera zopakoval, uviedol, že "v žiadnom prípade", aj keď to, ako poznamenal, bolo veľmi zábavné.

Copyright © TASR 2013



 
Iránske štátne médiá zverejnili fotografie a zábery prvej dámy Spojených štátov Michelle Obamovej, tie sa však nezaobišli bez úprav grafikov. Polooficiálna tlačová agentúra Fars do svojho servisu zaradila fotky pochádzajúce z Obamovej vystúpenia na udeľovaní tohtoročných filmových Oscarov. Jej nahé ramená však upravili tak, aby ich nebolo vidieť. Iránski grafici sa pohrali aj s jej krkom, ktorý takisto zakryli.
V Iráne platí prísny kódex upravujúci spôsob, akým môžu médiá zobrazovať ľudské telo. Zatiaľ čo zábery na ženy bez tradičnej islamskej pokrývky hlavy sú povolené, odhaľovanie niektorých častí ženského tela už nie. Obamová na záberoch prostredníctvom telemostu z amerického Washingtonu uviedla oscarovú kategóriu pre najlepší minuloročný film. Víťazom sa stala snímka Argo popisujúca útok na americké veľvyslanectvo v Teheráne z roku 1979. Irán snímku označil za propagandu americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.