26. 2. 2013

Zomrel Willy Rizzo

Zomrel Willy Rizzo

 
Vo veku 84 rokov zomrel v pondelok taliansky fotograf Willy Rizzo, ktorý fotil hviezdy strieborného plátna, umelcov aj politikov. Rodák z Neapola skonal v nemocnici v Paríži, o čom dnes informovalo jeho štúdio. Zostala po ňom 78-ročná manželka Elsa Martinelli, ktorá je známou talianskou herečkou. Fotograf s ňou pred desiatkami rokov založil spoločnosť na výrobu dizajnového nábytku.
Willy Rizzo sa fotografovaniu venoval odmalička. V 40. rokoch dokumentoval konflikty v severnej Afrike, pričom jeho zábery vtedy publikoval prestížny magazín Life. Po konci druhej svetovej vojny fotil aj slávny Norimberský proces. Neskôr pracoval pre časopis France Dimanche a dvadsať rokov pôsobil v magazíne Paris Match. Pred jeho objektívom sa vystriedali také hviezdy ako Brigitte Bardot, Fred Astaire, Gene Kelly, Maria Callas, Marlene Dietrich, Sophia Loren, Jack Nicholson, Audrey Hepburn alebo Jane Fonda.
  Spomedzi politikov zvečnil napríklad Winstona Churchilla a pózovali mu aj maliari Salvador Dalí a Pablo Picasso. Rizzo bol posledným fotografom, ktorý zhotovil zábery legendárnej herečky Marilyn Monroe, dva týždne pred jej smrťou v júli 1962. Jeho tvorbu si uctil aj Belgičan Hergé, tvorca reportéra Tintina, ktorý dal paparazzovi vo svojom komikse The Castafiore Emerald meno Walter Rizotto.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.