2. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




 
Aktivisti hnutia Stop cenzúre z radov novinárov si včera na výročnej tlačovej konferencii ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča nasadili masky s jeho portrétom, aby tak protestovali proti cenzúre a jeho autoritárskemu spôsobu vládnutia. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
Po Janukovyčovom úvodnom príhovore si niekoľko novinárov prítomných v sále nasadilo masky s prezidentovým portrétom. Tlačová konferencia však pokračovala ďalej bez prerušenia a bez incidentov.
Na dnešnú tlačovú konferenciu sa akreditovalo vyše 400 domácich a zahraničných novinárov. Ide o Janukovyčovu prvú veľkú tlačovku od decembra 2011.
Pôvodne na júl minulého roku naplánované stretnutie s novinármi musela prezidentská kancelária na poslednú chvíľu zrušiť kvôli protestom opozície v blízkosti Ukrajinského domu - dejiska konania tlačovej konferencie. Opozícia vtedy od Janukovyča žiadala, aby nepodpísal jazykový zákon, lebo v súlade s ním by ruština vo viacerých regiónoch Ukrajiny získala status oficiálneho jazyka.
Dňa 25. februára uplynuli tri roky odvtedy, ako sa Janukovyč stal prezidentom, pripomenula agentúra RIA Novosti. Za tento čas si cez ústavný súd vymohol vrátenie väčšiny odňatých prezidentských právomocí. Pre jeho pôsobenie v úrade je charakteristické zhoršenie vzťahov s EÚ a USA, ktoré spôsobilo je trestné stíhanie viacerých vodcov opozície.


Francúzsky mienkotvorný denník Le Monde bude mať po prvý raz v histórii periodika šéfreaktorku. Na dnešnom valnom zhromaždení podporilo kandidatúru Natalie Nougayrede 79,4 percenta prítomných novinárov, informujú tamojšie médiá.

Predchodcom 46-ročnej žurnalistky v tejto funkcii bol od januára 2011 Erik Izraelewicz, ktorého vlani v novembri postihol na pracovisku infarkt myokardu, na následky ktorého skonal počas prevozu do nemocnice.
Absolventka Inštitútu politických vied v Štrasburgu študovala neskôr žurnalistiku v Paríži. Od roku 1990 pracovala v zahraničnopolitickej redakcii denníka Libération a pre britskú BBC.
Nová šéfredaktorka francúzskeho denníka je považovaná za odborníčku na bývalý Sovietsky zväz a krajiny stredovýchodnej Európy. Ako spolupracovníčka Le Monde sledovala reformné procesy v postkomunistických štátoch, pôsobila ako externá spravodajkyňa v Kyjeve a v rokoch 2001-2005 vyslaná spravodajkyňa v Moskve.
Za seriál reportáží o krvavej rukojemníckej dráme v Beslane jej v roku 2004 udelili prestížnu novinársku cenu Prix Albert Londres


Copyright ©TASR 2013

Seriál 90210: Nová generácia (2008) sa skončí piatou sériou, ktorej záverečnú epizódu odvysielajú 13. mája. Prezident televízie CW Mark Pedowitz sa už poďakoval hereckému obsadeniu, producentom i štábu "za ich ťažkú prácu a oddanosť". Dôvodom zrušenia je zrejme nízka sledovanosť.
Voľné pokračovanie populárneho seriálu Beverly Hills 90210 (1990 - 2000), ktorý sa odohrával predovšetkým v prostredí strednej školy West Beverly High, sa na obrazovke po prvý raz objavilo 2. septembra 2008. Herecké obsadenie tvoria Shenae Grimes, Rob Estes, Jessica Lowndes, Matt Lanter, Lori Loughlin, AnnaLynne McCord, Tristan Wilds či Jessica Stroup, pričom v seriáli sa ukázali aj hviezdy pôvodného Beverly Hills Jennie Garth, Shannen Doherty, Tori Spelling, Ann Gillespie alebo Joe E. Tata. Epizódne postavy stvárnili okrem iných Ne-Yo, Billy Ray Cyrus či Taio Cruz a v pripravovaných častiach sa ukáže napríklad britský spevák Olly Murs či najstarší syn Michaela Jacksona Prince Michael.
Informácie zverejnili webstránky www.digitalspy.co.uk a www.usmagazine.com.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.