4. 2. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso dnes počas stretnutia s rumunským premiérom Victorom Pontom uviedol, že komisia vlani dostávala sťažnosti zo strany Najvyššej súdnej rady a Ústavného súdu Rumunska o útokoch časti rumunských médií voči sudcom a vyšetrovateľom.
"Nezávislosť médií je svätá, ale nemôžeme ignorovať skutočnosť, že boli viaceré sťažnosti zo strany Najvyššej súdnej rady a Ústavného súdu Rumunska na mediálne kampane zamerané proti sudcom a prokurátorom," uviedol Barroso počas spoločnej tlačovej besedy s Pontom.
Komisia, v rámci mechanizmu spolupráce a overovania, vydala minulý týždeň hodnotiacu správu o Rumunsku, kde poukázala na dôležitosť zachovania nezávislosti médií. Barroso dnes spresnil, že EK bola a vždy bude zástancom a ochrancom slobody tlače a plurality názorov a zároveň nemá záujem o akékoľvek regulačné mechanizmy v oblasti médií.
V súvislosti so stavom justície v Rumunsku však poukázal na to, že Brusel je znepokojený so správami, podľa ktorých v tejto krajine dochádza k riadeným mediálnym útokom a kampaniam proti nezávislosti právnikov, sudcov a prokurátorov.
"Ide tu o problém z hľadiska zachovania nezávislosti justície. Nevyžadovali sme špecifické riešenia pre túto oblasť, práve preto, lebo rešpektujeme nezávislosť médií. Ale musíme upozorniť, že ide o problém, ktorý si vyžaduje riešenie," opísal Barroso situáciu v Rumunsku.
Zvýšené útoky časti rumunských médií na sudcov a prokurátorov boli zaznamenané minulý rok v lete po tom, ako došlo k politickej roztržke medzi premiérom Pontom a jeho spojencami a úradujúcim prezidentom Traianom Basescom. Mnohí sudcovia poukazovali na neústavnosť procesu, na základe ktorého bol Basescu dočasne odvolaný zo svojej funkcie.
Barroso dnes pred Pontom uviedol, že cieľom rumunských úradov je zabezpečiť nezávislosť médií a tiež úlohu médií ako nezávislej mocnosti v spoločnosti. A dodal, že komisia sa musí zaoberať sťažnosťami zo strany úradov, organizácií a občanov, ktoré poukazujú na neférové a cielene vedené kampane médií voči nezávislosti súdnictva.


Copyright © TASR 2012