5. 2. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Rakúska mediálna rada v pondelok odsúdila najčítanejší viedenský denník Heute za dehonestáciu moslimskej populácie. Urobila tak za článok uverejnený v decembrovom vydaní denníka, ktorý dostávajú Viedenčania zdarma. Redaktori Heute vtedy označili moslima podozrivého z vraždy za človeka, ktorý "vďačne žije v tieni polmesiaca". Státisíce čitateľov si taktiež mohli prečítať, že takíto ľudia žijú v krajinách, kde počas "modlitieb je zadok vyšší ako hlava". Úrad na kontrolu médií to označil za "dehonestáciu ľudí moslimskej viery, diskrimináciu na základe náboženstva a rasy a očierňovanie uznanej náboženskej skupiny". Rada však ocenila, že denník autorov článku disciplinárne potrestal a tí prisľúbili, že svoj skutok odčinia verejnoprospešnými prácami v prospech moslimskej komunity.

Predseda Rady Európy (RE) Thorbjorn Jagland v utorok na konferencii v Ankare vyčítal Turecku prenasledovanie a väznenie novinárov, čím porušuje slobodu prejavu. Podľa jeho slov má Ankara najhoršiu štatistiku v oblasti porušovania práva na slobodu prejavu a ako zdôraznil, len pred Európskym súdom pre ľudské práva je podaných 450 podnetov voči tureckým úradom. Podľa minuloročnej správy Výboru na ochranu novinárov (CPJ) je v prevažne moslimskej krajine väznených najviac novinárov spomedzi všetkých krajín sveta, dokonca viac ako v Číne či Správa uviedla, že od 1. augusta 2012 je v Turecku uväznených 76 novinárov vrátane 61 výlučne za ich novinársku činnosť.

"Sloboda prejavu môže uraziť, môže šokovať, no ochrana žurnalistiky a slobody prejavu znamená ochranu demokracie," povedal Jagland na margo Turecka, ktoré však kritiku odmieta a zadržaných novinárov označuje za zločincov a teroristov. Jagland to povedal deň potom, ako turecký premiér Recep Tayyip Erdogan kritizoval Európsku úniu za "neospravedlniteľné" meškanie na ceste Turecka k členstvu v EÚ.
Šéf Rady Európy združujúcej 47 krajín starého kontinentu vyzval Turkov, aby prispôsobili svoje právo európskym štandardom.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.