6. 2. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Podľa informácií poslanca OĽaNO Jozefa Viskupiča rezort kultúry aj po tretíkrát posunie termín účinnosti vyhlášky, ktorá by mala pre vysielateľov zaviesť tzv. druhú časovú oponu. "Ministerstvo kultúry (MK) pristúpilo podľa mojich informácií k dvom rokovaniam s Radou pre vysielanie a retransmisiu (RVR) a na základe týchto rokovaní odsunulo účinnosť z 1. februára až na 1. apríl," povedal pre TASR Viskupič po dnešnom rokovaní mediálneho výboru parlamentu.
Toto už tretie posunutie termínu účinnosti (pôvodne sa uvažovalo o 1. januári, potom bol oficiálne stanovený termín na 1. februára), je podľa neho dôsledkom "mohutného pripomienkovania" návrhu vyhlášky zo strany RVR.
"Môžeme to hodnotiť ako nie veľmi profesionálny prístup MK k tejto téme a otvára to aj otázku, či nie je lepšie a elegantnejšie riešenie upraviť otázku druhej opony nie vyhláškou, ale novelou zákona (o vysielaní a retransmisii, pozn. TASR), ktorá by prebehla normálnym legislatívnym procesom," vyhlásil Viskupič.
Dodal, že pôvodná verzia vyhlášky podľa neho vytvárala pre vysielateľov "príliš voľné" pravidlá a dnes sa to pravdepodobne na základe pripomienok RVR mení. "Deje sa to nie veľmi transparentným spôsobom, lebo nové znenie vyhlášky ešte poslanci nemajú k dispozícii," dodal.
Podľa Viskupiča dnes existuje zabehnutý model jednotného označovania televíznych programov podľa toho, pre ktorú vekovú skupinu sú vhodné. "Ja som chcel, aby táto kategorizácia ostala presne tak, ako je, a zaviedol sa model vhodnosti vysielania nad pätnásť rokov od dvadsiatej hodiny, to malo byť zmyslom zavedenia druhej opony" vysvetľuje. "Nemalo byť zmyslom meniť kategorizáciu a podľa môjho názoru vychádzať vysielateľom v ústrety omnoho viacej. Ak sa pán minister vydal cestou zmeny pravidiel pri kategorizácii vhodnosti pre jednotlivé vekové kategórie, tak sa nevydal veľmi správnou cestou," podčiarkol Viskupič.
Mediálny výbor parlamentu sa dnes dohodol, že 26. februára pozve na svoje rokovanie ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD), aby ich informoval o tom, v akom štádiu je proces prípravy druhej časovej opony. Cieľom opatrenia, ktoré rezort kultúry pripravuje, je zabrániť vysielaniu programov nevhodných pre deti do pätnásť rokov pred dvadsiatou hodinou večer, ako aj ich prípadným reprízam v priebehu nasledujúceho dňa.

Copyright © TASR 2012