13. 9. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Volebný líder opozičných nemeckých sociálnych demokratov Peer Steinbrück vzbudil pohoršenie zverejnenou čiernobielou fotografiou na titulnej strane piatkového vydania magazínu vychádzajúceho spolu s denníkom Süddeutsche Zeitung . Na nej sa oblečený v obleku pozerá priamo do objektívu a ukazuje zdvihnutý prostredník. Záber je súčasťou rubriky magazínu s názvom Teraz nič nehovorte, v rámci ktorej sa má známa osobnosť verejného života neverbálne vyjadriť na položenú otázku. Tá sa týkala jeho nepodarenej kampane vedenej proti populárnej kancelárke Angele Merkelovej, líderke kresťanských demokratov.
Otázka znela: "Prešľap Peer, Problém Peer, Peerlusconi - nemusíte sa obávať o pekné prezývky, že nie?" Steinbrück, líder SPD, odpovedal zdvihnutím prostredníka. Jeho hovorca sa síce neskôr snažil požiadať magazín o nezverejnenie fotografie, líder SPD to však odobril. Minister hospodárstva Philipp Rösler na to reagoval vyjadrením: "Takéto gesto je pre kandidáta na kancelára neprijateľné." Samotný denník poukázal na to, že takéto gesto na verejnom mieste by politika stálo pokutu od 600 do 4000 eur. 
Na rozdiel od Steinbrücka sa Merkelová zajtra objaví na titulke prestížneho britského časopisu Economist na piedestáli a hviezdičkovým logom EÚ v rukách a titulkom Jedna žena im vládne všetkým v odkaze na motto o prsteni zo známych románov J. R. R. Tolkiena. Očakáva sa, že Merkelovej Kresťanskodemokratická únia (CDU) a jej koaliční Slobodní demokrati z FDP povedú Nemecko aj ďalšie štyri roky a kancelárka po tretí raz vyhrá voľby. Tie sú na naplánované na budúcu nedeľu.


Austrálska herečka Nicole Kidman spadla na chodník pred newyorským hotelom Carlyle po tom, ako ju zrazil paparazzo na bicykli.
Štyridsaťšesťročná hviezda filmu Hodiny (2002) sa vracala z módnej prehliadky značky Calvin Klein, ktorá sa konala v rámci Newyorského týždňa módy. Paparazzo Carl Wu chcel odfotiť herečku, ktorá práve vystúpila z auta pred spomínaným hotelom, no údajne stratil kontrolu nad bicyklom a v rýchlosti približne 32 kilometrov za hodinu narazil priamo do nej. "Vyzeralo to, že ju zranil, ale nebola tam žiadna krv. Brzdy na jeho bicykli zlyhali a stratil tak nad ním kontrolu," vyjadrili sa svedkovia incidentu. Podľa agentúry TMZ herečka už na Wua podala žalobu.



© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané



Česká protikorupčná polícia zasahovala dnes v objekte, v ktorom sú umiestnené napríklad redakcie denníku E15, týždenníku Euro i tlačiareň Europrint v pražskej štvrti Košíře. Informuje o tom internetový server Novinky.cz.
Podľa rovnakého zdroja policajti vypli v budove elektrický prúd, aby zabránili vymazaniu údajov z počítačov.
Hovorkyňa policajného prezídia Eva Kropáčová sa pre Novinky.cz obmedzila na konštatovanie, že polícia realizuje v budove úkony trestného konania, ktoré nesúvisia s novinárskou činnosťou. Ďalšie podrobnosti však odmietla uviesť.
Polícia sa podľa jej slov vyjadrí ku kauze najskôr v pondelok.
Ako vyplýva z informácií internetového serveru Lidovky.cz, ide o zásah vo firmách podnikateľa Františka Savova, ktorý vlastní vydavateľstvo Mladá fronta. V spomínanej tlačiarni policajti vraj nie sú. Za akciou, ktorá sa mala začať ešte vo štvrtok, je údajne podozrenie z krátenia daní, píše server Motejlek.cz.
Vydavateľstvo Mladá fronta vydáva celý rad časopisov, avšak nie je totožné s vydavateľom denníkov MF Dnes a Lidové noviny, či prevádzkovateľom internetového serveru iDNES.cz, ktorým je spoločnosť MAFRA. Traja policajti si však tieto subjekty splietli a prišli dnes omylom na recepciu spoločnosti MAFRA s tým, že by sa tam mali pripojiť k policajnému zásahu.
Oba subjekty sa už roky sporia kvôli názvu. Ústavný súd ČR však naposledy v júli zamietol sťažnosť prvého z nich na používanie názvu Mladá fronta Dnes druhým z nich.
A.s. Mladá fronta Františka Savova je nástupníckym subjektom po predchodcoch, ktorí po roku 1945 vydávali denník Mladá fronta. Toto periodikum prešlo však po spoločenských zmenách v bývalom Československu transformáciou a získalo nového vydavateľa, takže so súčasným denníkom MF Dnes nemá spomínaná a.s. nič spoločného.

Copyright © TASR 2013