13. 9. 2013

Zomrel Jimmy Fontana

 Zomrel Jimmy Fontana


Spevák, skladateľ a herec Jimmy Fontana, autor megahitov ako Che sará alebo Il mondo, zomrel v stredu doma v Ríme po dlhej chorobe vo veku nedožitých 79 rokov. Informáciu priniesli talianske médiá i tlačová agentúra DPA.
     Rodák z Camerina, vlastným menom Enrico Sbriccoli, začínal svojho času ako jazzman-hráč na kontrabas a až neskôr sa rozhodol pre scénu populárnej hudby, na ktorej zožal obrovské úspechy. Jeho megahit Che sará najviac preslávili José Feliciano či talianska formácia Ricchi e Poveri, ale aj mnohí iní interpreti v ďalších cover verziách. To isté platí aj o songu Il mondo, ktorý sa v polovici 60. rokov minulého storočia vyšplhal až na vrchol talianskej hitparády alebo o skladbe La mia serenata, ktorá vyniesla autorovi víťazstvo na festivale Disco per l'estate v roku 1967. O dva roky neskôr si Fontana na scéne iného festivalového podujatia Cantagiro zaspieval sám megahit Delilah z repertoáru Toma Jonesa, a to s talianskym textom pod názvom La nostra favola. Nahrávka tejto talianskej verzie piesne dvojice Les Reed-Barry Mason sa v tamojšej hitparáde zastavila tesne pod vrcholom - na druhej priečke.
      Fontana sa opakovane zúčastnil na tradičnom piesňovom festivale v San Reme, zahral si vo viacerých celovečerných filmoch a nechýbal spoločne s ďalšími domácimi interpretmi v početných hudobno-zábavných reláciách talianskej televízie.
      Umelcova vášeň pre zbrane mu vyniesla spojenie s kauzou, ktorú sa nikdy nepodarilo úplne objasniť.
      V roku 1971 si v obchodíku so zbraňami v San Reme kúpil menšiu automatickú zbraň, ktorú neskôr ktosi využil pri viacerých atentátoch v období rokov 1978-1988. Polícia zbraň síce identifikovala, Fontana však vypovedal, že zbraň predal ešte v roku 1977.



Copyright © TASR 2013