19. 9. 2013

RADA RTVS

RADA RTVS

Verejnoprávne rozhlasové vysielanie by sa malo posilniť. Je to cieľom personálnych zmien v Slovenskom rozhlase (SRo). Zámerom je posilniť prúdové vysielanie, povedal počas dnešného rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. “RTVS má dve telá – rozhlas a televíziu a každé z nich si vyžaduje iný prístup, televízia revolučnejší a rozhlas evolučnejší. Aj manažment, ktorý je teraz v rozhlase, hovorí o tom, že to bude prístup evolučný, pretože sú to ľudia z rozhlasu, ktorí tu majú kontinuitu,“ doplnil pre médiá počas rokovania Rady RTVS Václav Mika.
Zmeny budú podľa Miku najvýraznejšie v prúdovom vysielaní rozhlasu a určia ich najmä výsledky nedávnej mapovacej štúdie. Ubezpečil, že nepôjde o žiadne náhle novinky, bude to postupné. Z mapovacej štúdie (mapping study) vyplynú zmeny, ktoré by napríklad mali odstrániť vzájomnú konkurenciu medzi Rádiami Slovensko a Regina so spoločnou ambíciou prilákať viac poslucháčov.
Dlhoročný programový šéf verejnoprávneho rozhlasu Ľuboš Machaj odišiel zo svojho postu k 14. augustu. Po Machajovom odchode bol poverený vedením Vincent Štofaník, riaditeľ informačných programových služieb (Rádio Slovensko, Rádio Regina, Radio Slovakia International). Machaj pre RTVS pracuje ďalej, ale v inej forme spolupráce. “To, že Vincent Štofaník je zodpovedný za rozhlasovú časť RTVS je signál, že je to manažér, ktorý zodpovedá za prúdové vysielanie. Je tu kontinuita, je to človek, ktorý je zainteresovaný v takých podstatných veciach ako je mapovacia štúdia,“ povedal médiám Mika. Štofaník podľa jeho slov pritiahol so sebou nový manažment z vnútorného prostredia rozhlasu. “To hovorí o tom, že to nie je stratégia diskontinuity, naopak, že to je kontinuita,“ zdôraznil generálny riaditeľ RTVS.
Po výmene vedenia SRo na svojich pozíciách skončili Rudolf Pepucha (vedúci odboru hudby a špecializovaných programov), Karol Horváth (vedúci odboru vlastnej tvorby – predtým Literárno-dramatické centrum), Rastislav Andris (riaditeľ umeleckých programových služieb Rádia Devín, FM, Litera, Klasika a Junior). “Noví na odbore hudby a špecializovaných programov je Ivan Burlas, odbor vlastnej tvorby momentálne riadim priamo ja, ale sú tam ľudia zodpovední za dramatickú tvorbu – Ján Šimko, Zuzana Belková a Soňa Koželová,“ povedal pre SITA Vincent Štofaník, poverený vedením Sekcie programových služieb SRo. Štofaník, ktorý je aj riaditeľom Informačných programových služieb SRo doplnil, že personálne výmeny sa týkajú aj jednotlivých rádií. “Novým šéfdramaturgom Rádia Slovensko je Ľuboš Černák, šéfdramaturgom Rádia Regina Marcel Hanáček a šéfdramaturgičkou Devína a zároveň poverenou riaditeľkou umeleckých programových služieb je Eva Reiselová. Šéfdramaturg Rádia_FM ostáva na svojej pozícii,“ povedal pre SITA Štofaník. Uvažuje sa o posilnení pozícií editorov a šéfeditorov v prúdovom vysielaní.

Rada RTVS dnes za svojho nového podpredsedu zvolila na dva roky (od 29. septembra 2013 do 28. septembra 2015) Martina Kákoša.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.