28. 1. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Česká televízna stanica CS film predstaví 16. februára dokumentárny film o živote českého herca Miloša Kopeckého. Trojdielny dokument Soukromý život Miloše Kopeckého, ktorý tvoria okrem filmových aj archívne rodinné zábery, bude súčasťou celodenného programu Den s Milošem Kopeckým vysielaným na jeho počesť. Diváci a diváčky okrem známych filmov, v ktorých účinkoval, uvidia aj zábery, ktoré herec nakrúcal sám alebo také, o ktoré sa postarali jeho priatelia. Televízia ich doplnila komentárom hercovej manželky Jany. Prvý diel dokumentu sa zameriava na rodinu, prírodu a kone, v druhej časti Kopecký cestuje a v tretej sa venuje svojim kolegom, predovšetkým Rudolfovi Hrušínskemu, informuje český spravodajský portál iDNES.cz.
Miloš Kopecký sa narodil 22. augusta 1922. Bol členom Divadla E. F. Buriana, Divadla ABC, Hudebního divadla v Karlíne a Divadla na Vinohradoch. Účinkoval napríklad vo filmoch Baron Prášil (1940), Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964), Slasti Otce vlasti (1969), Svatby pana Voka (1970), Noc na Karlštejně (1973), Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974), Adéla ještě nevečeřela (1977), Causa Králík (1979), Tři veteráni (1983) a i. V televízii stvárnil mimoriadne populárnu postavu Dr. Štrosmajera v seriáli Nemocnice na kraji města (1977), ku ktorému na žiadosť nemeckej televízie nakrútili v roku 1981 ešte ďalších sedem epizód. Zomrel 16. februára 1996.

 


Súkromná ruská televízia sa v pondelok ospravedlnila za anketovú otázku, či sa mal vtedajší Sovietsky zväz vzdať v záujme ukončenie blokády Leningradu nacistami počas druhej svetovej vojny. Otázka zverejnená deň pred 70. výročím ukončenia takmer 900 dní trvajúceho obliehania dnešného Petrohradu chcela poukázať na možnosť vzdania sa s cieľom zachrániť státisíce ľudí, ktorí zahynuli najmä v dôsledku hladu. TV Rain, stanica kritická voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi, uznala, že otázka bola "neetická" a jej položenie bolo chybou. Program televízie tvrdo odsúdil aj ruský parlament. Podľa poslancov totiž ide o priamu urážku obetí vojny a ľudí, ktorí trpeli v obliehanom Leningrade.
Rusko si v pondelok pripomenulo 70. výročie oslobodenia niekdajšieho Leningradu, ktorý obliehali nacisti takmer 30 mesiacov . Približne milión obyvateľov zomrelo od hladu a pri obrane obkľúčeného mesta. Potravinová kríza vrcholila vo februári 1942, keď v meste denne umieralo okolo 3000 až 4000 civilistov. Denný prídel potravín bol výrazne zredukovaný a ľudia boli donútení jesť domáce zvieratá, hmyz či lepidlo.
 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.