30. 1. 2014

TASR NEWS

TASR NEWS

Poslanci Národnej rady SR dnes zvolili v tajnej voľbe štyroch členov Správnej rady Tlačovej agentúry SR. Piateho člena vyberajú hlasovaním zamestnanci agentúry. Výsledky voľby oznámili na záver tretieho rokovacieho dňa 29. schôdze NR SR.
V oblasti ekonómie uspel bývalý guvernér Národnej banky Slovenska Vladimír Masár (získal 80 hlasov), nominovala ho Akadémia médií Bratislava. Rovnaká inštitúcia navrhla aj Jána Sanda (69 hlasov), ktorý bol zvolený za oblasť žurnalistiky. Ako odborník na informačné technológie uspel Peter Alakša (80 hlasov) s podporou občianskeho združenia OKNO a ako expert na právo bol zvolený Boris Chovanec (79 hlasov) navrhnutý Mediálnym inštitútom. Za sféru žurnalistiky kandidoval aj Ján Dianiška navrhnutý Bardejovskou televíznou spoločnosťou. So ziskom piatich hlasov neuspel. S výnimkou Dianišku boli všetci kandidáti členmi Správnej rady TASR aj v prvom volebnom období.
Parlament volí kandidátov podľa špecifikácií, ktoré určuje zákon - jeden musí byť odborníkom v ekonomickej oblasti, ďalší v žurnalistike, tretí člen Správnej rady TASR musí byť právnik a štvrtý expert v oblasti informačných technológií.
Funkčné obdobie člena Správnej rady TASR je päťročné, medzi právomoci rady patrí napríklad voľba generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry. Potreba voľby Správnej rady TASR vyplýva zo zákona o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky, ktorý parlament schválil v septembri 2008. Podľa zákona, ktorý nadobudol účinnosť 1. januára 2009, sa Tlačová agentúra SR pretransformovala z príspevkovej organizácie na verejnoprávnu inštitúciu.
Funkčné obdobie novozvolených členov Správnej rady začne plynúť 27. februára 2014.

Copyright TASR 2014