30. 1. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Živá televízna debata medzi kandidátmi na predsedu Európskej komisie sa uskutoční 14. mája, týždeň pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať v dňoch 22.-25. mája. Uviedla to dnes Európska vysielacia únia (EBU).
Na debate sa zúčastnia kandidáti z každej z nadnárodných európskych politických rodín, ktorí sa uchádzajú o post šéfa exekutívy EÚ.
EBU poskytne vysielanie debaty svojim členom, ktorými sú verejnoprávne stanice v krajinách únie. Debata sa začne večer o 21.00 h, na národných prevádzkovateľoch však bude záležať, či si vyberú živé vysielanie alebo ju uvedú zo záznamu.
Európske politické strany v snahe zvýšiť záujem o voľby do EP po prvý raz v rámci eurovolieb nominujú svojich kandidátov na pozíciu predsedu EK. Doteraz to boli premiéri a prezidenti členských štátov, ktorí vyberali predsedu EK, ten však musel byť potvrdený Európskym parlamentom. Podľa nového systému by lídri EÚ mali akceptovať za šéfa komisie toho kandidáta, ktorého politická skupina dostane najviac hlasov v eurovoľbách.
Niektoré európske politické strany už majú jasno, kto bude ich volebným kandidátom a v prípade víťazstva aj náhradníkom na funkciu po Josém Manuelovi Barrosovi.
Strana európskych socialistov (PES) ako prvá predstavila svojho kandidáta, ktorým je predseda EP Martin Schulz. Európski liberáli (ALDE) uprednostnili belgického europoslanca Guya Verhofstadta pred fínskym eurokomisárom Ollim Rehnom. Grécky europoslanec Alex Tsipras bol vybraný za kandidáta ľavičiarov z Konfederatívnej skupiny Európskej zjednotenej ľavice (GUE). Skupina Zelených má svojho kandidáta oznámiť v priebehu dnešného dňa, najneskôr vo štvrtok.
Najväčšia európska politická skupina, Európska ľudová strana (EĽS) určí svojho kandidáta na sneme strany v Dubline 7. marca. Za jedného z favoritov je považovaný bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker. Tomu v utorok prisľúbila podporu jeho krajanka, eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová, ktorá zároveň poprela dohady, že sama sa bude uchádzať o kreslo po Barrosovi. S Junckerom si môžu zmerať sily o stranícku nomináciu súčasný francúzsky eurokomisár Michel Barnier alebo írsky premiér Enda Kenny.
Podľa pôvodných správ mala EBU pozvať do televíznej debaty iba kandidátov troch najväčších politických strán. Hovorca EBU však minulý týždeň oznámil, že len čo budú známe mená všetkých straníckych kandidátov na funkciu predsedu EK, všetci dostanú pozvánku a priestor v živej televíznej celoeurópskej debate.
Počet účastníkov tejto televíznej debaty je neistý aj preto, lebo menšie politické skupiny, napríklad euroskeptická frakcia Európa slobody a demokracie (EFD) či Aliancia európskych konzervatívcov a reformistov (AECR) doteraz neprejavili úmysel postaviť do eurovolieb vlastných kandidátov na predsednícku pozíciu.
Organizátori televíznej debaty dúfajú, že všetci kandidáti budú mať dobrú angličtinu, aby debata neutrpela tlmočením, avšak každý z kandidátov bude mať zaručené právo hovoriť vo svojom rodnom jazyku.


Copyright © TASR 2013