31. 5. 2014

Áno, pán Rafaj, poľovníci ho potrestali ako zver

Áno, pán Rafaj, 
poľovníci ho potrestali ako zver

V prípade protirómskeho statusu bývalej moderátorky RTVS Kristíny Kormúthovej na facebooku mala rádiotelevízia podľa prvého podpredsedu SNS Rafaela Rafaja brať do úvahy aj to, že ho napísala v afekte obeť trestného činu. "Som zvedavý, či bol promptne potrestaný aj zlodej, ktorého v noci pristihla kradnúť. Obávam sa totiž, že dodnes behá po slobode," povedal pre TASR v reakcii na slová ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) zo štvrtkovej (29. mája) diskusie v Národnej rade SR.
Minister výrok moderátorky odsúdil, zároveň však uviedol, že osobne by v jej prípade zvolil miernejšiu sankciu, ako bolo okamžité rozviazanie spolupráce s RTVS. "Keby som ja subjektívne rozhodoval, zvolil by som v sankciách inú postupnosť. Ako osoba by som možno zvolil miernejšiu sankciu," vyhlásil. Kormúthovej výrok považuje za neprípustný bez ohľadu na to, či vznikol pod vplyvom emócií alebo nie. Pri rozhodovaní o sankcii by však minister kultúry zohľadnil aj veľmi rýchlo prejavenú ľútosť. "V tomto zmysle to bola veľmi veľmi prísna sankcia. V RTVS si nastavili latku veľmi vysoko," zopakoval Maďarič. Zdôraznil, že on ale nie je človek, "ktorý by mohol v RTVS niečo diktovať".
S Maďaričovým stanoviskom sa do určitej miery stotožňuje aj Rafaj. "Pani Kormúthová sa stala obeťou trestného činu. V afekte niečo napísala na facebook, ale hneď sa za to ospravedlnila. Nezohľadnil sa jej psychický stav a ani to, že si možno neuvedomovala, že písaním na facebook nekomunikuje len so skupinou priateľov, ale môže sa to chápať ako medializácia," dodal. Prísny trest za výrok, ktorý podľa Rafaja nemusel byť motivovaný nenávisťou k etniku, ale len rozhorčením z konkrétnej krádeže, bol podľa neho motivovaný európskou ideológiou multikulturalizmu.
Podľa generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku nemala televízia inú možnosť riešenia, ako rozviazanie spolupráce. "Prečo bolo riešenie také rýchle a vecné? Pretože iná možnosť riešenia nebola," konštatoval na rokovaní Rady RTVS v utorok 27. mája. "Náš štatút, ktorý je záväzný pre interných aj externých spolupracovníkov rieši nasledovné: RTVS vylučuje akúkoľvek formu diskriminácie. Programoví pracovníci sú povinní zdržať sa všetkých stereotypov v popisovaní konkrétnych rasových, národnostných, etnických, náboženských, sexuálnych, vekových a ostatných sociálnych skupín a ich príslušníkov," povedal Mika s tým, že došlo k evidentnému porušeniu štatútu. Dodal, že kontext celej záležitosti považuje za "veľmi nešťastný" a osobne ho prediskutoval aj s exmoderátorkou.
"Nedošlo k prepusteniu, lebo Kristína Kormúthová nebola náš zamestnanec," poznamenal Mika. "Bola náš externý spolupracovník na zmluvu, ktorá zabezpečovala jej účinkovanie podľa dohodnutých podmienok. Neriešili sme žiadny pracovno-právny spor, teda nemôže byť reč o vyhodení," dodal s tým, že k rozchodu došlo vo forme ukončenia spolupráce vo väzbe na platnú zmluvu.
Maďarič v parlamente poukázal aj na rozdiel medzi vyjadreniami verejne známej osoby, ktorou Kormúthová podľa neho je, a osôb, ktoré nie sú verejne známe. "Tu sa bavíme o vyjadrení osoby, ktorá je verejne známa. Platí to aj na nás. Je predsa len trochu rozdiel, keď do verejného priestoru povieme niečo my a ak to povie človek, ktorý nemá s nijakou inštitúciou nijakú súvislosť," zdôraznil Maďarič.
Rafaj na to reagoval slovami, že je prekvapujúce, ak mala Kormúthová takúto veľkú zodpovednosť, prečo nemala s RTVS zamestnaneckú zmluvu, ale bola len v externom pomere. "Ako je možné, že tvár televízie nie je kmeňovým zamestnancom?," opýtal sa. Dodal, že takto mala veľmi slabú ochranu a rádiotelevízia s ňou mohla veľmi jednoducho prerušiť spoluprácu.
Kormúthová na facebooku reagovala na situáciu, keď ju nad ránom zobudil hrmot a zistila, že zlodej, ktorého považovala za Róma sa jej usiluje z domu odmontovať štvormetrovú odkvapovú rúru. Na facebooku potom uvažovala nad tým, či by takýchto ľudí nemali poľovníci strieľať ako zver. Zlodeja nazvala "nedonoseným smradľavým cigáňom".

Copyright © TASR 2014