30. 5. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Český herec Václav Postránecký sa objaví v pripravovanom seriáli Vinaři. Príbeh novinky sa bude zameriavať na manažérku, "ktorá s deťmi prichádza na Moravu do rodnej vinárskej dedinky, kde chcú osláviť otcove narodeniny. Strávi tam celé prázdniny a naučí sa žiť bez ruchu veľkomesta".
Autorom seriálu je Petr Kolečko, ktorý stojí napríklad za titulom Marta a Věra (2014). So scenárom mu pomohli Zuzana Dzurindová, Jaroslav Žváček či Tomáš Holeček. Na réžii spolupracujú Vojtěch Moravec a Dan Wlodarczyk, na ktorých dohliada Jiří Vejdělek. Herecké obsadenie dopĺňajú aj Tereza Kostková či Hynek Čermák.
Sedemdesiatročný Václav Postránecký je rodákom z Prahy. Účinkoval napríklad v snímkach ako My tři a pes z Pětipes (1971), Jak se budí princezny (1977), Pohádka svatojánské noci (1981), S tebou mě baví svět (1982), Černí baroni (1992), O víle Arnoštce (2001), Peklo s princeznou (2008), Bobule (2008), 2Bobule (2009) či Hranaři (2011). Zahral si aj v niekoľkých seriáloch, pričom medzi tie najnovšie patrí titul Doktoři z Počátků (2013).

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Turecký najvyšší súd rozhodol, že zablokovanie servera YouTube porušuje slobodu prejavu. Súčasne nariadil obnovenie prístupu na tento populárny internetový server.
Podľa agentúry DPA verdikt predstavuje politickú prehru pre tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý zrušenie platformy určenej na zdieľanie videosúborov obhajoval.
Najvyšší súd rozhodol, že obmedzenia servera YouTube predstavujú porušenie práv zakotvených v tureckej ústave. Svoje rozhodnutie postúpi súd telekomunikačnému úradu, ktorý bude povinný stránku opäť sprístupniť. Bezprostredne nebolo jasné, ako skoro by mohlo dôjsť k obnoveniu prístupu.
K zablokovaniu servera YouTube došlo v marci, keď sa na ňom objavil zvukový záznam z rokovania vlády, na ktorom vysokí vládni činitelia hovorili o možnosti tureckého vojenského zásahu v Sýrii.
V apríli najvyšší súd tureckým orgánom nariadil, aby zrušili blokovanie sociálnej siete Twitter, taktiež s odôvodnením, že ide o porušenie práva na slobodu prejavu. Kroky tureckej vlády smerujúce k obmedzeniam sociálnych sietí vyvolali vlnu kritiky zo strany Západu a ľudskoprávnych organizácií.
Po rozhodnutí najvyššieho súdu ohľadom Twitteru premiér Erdogan povedal, že sa jeho vláda verdiktu podriadi, aj keď s ním nesúhlasí.

Copyright © TASR 2014