28. 5. 2014

Zomrela Maya Angelou

Zomrela Maya Angelou

Vo veku 86 rokov zomrela dnes americká novelistka, poetka a bojovníčka za ľudské práva Maya Angelouová, vlastným menom Marguerite Ann Johnsonová. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Wake Forest University.
Uznanie si získala svojou prvou knihou, autobiografiou s názvom I Know Why the Caged Bird Sings, z ktorej sa stal jeden z prvých bestsellerov afroamerických spisovateľov. Od roku 1982 vyučovala na Wake Forest University univerzite, ktorá jej udelila doživotnú profesúru.
Na prvej inaugurácii amerického prezidenta Billa Clintona v roku 1993 čítala svoju báseň On the Pulse of Morning. Spolupracovala s aktivistami ako Martin Luther King či Malcolm X. Bola držiteľkou vyše 50 čestných akademických titulov a ovládala šesť cudzích rečí.
Na konte má sedem autobiografií, 18 básnických zbierok, tri knihy esejí, šesť divadelných hier, štyri knihy pre deti, niekoľko filmových scenárov, dva hudobné albumy a päť albumov hovoreného slova. V roku 1998 režírovala aj film Život v delte.
Známym sa stal jej výrok: "Naučila som sa, že ľudia zabudnú na to, čo ste povedali, aj na to, čo ste vykonali. Nikdy však nezabudnú na pocity, ktoré ste v nich vzbudili." V roku 2010 jej udelili najvyššie americké občianske ocenenie - Prezidentskú medailu slobody.

Copyright © TASR 2014