28. 5. 2014

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Aj slovenská legislatíva už bude upravovať problematiku osirelých diel. Ministerstvo kultúry pripravilo novelu autorského zákona transformujúcu európsku smernicu, ktorá rieši otázku osirelých diel. Vláda SR dnes novelu schválila.
Kultúrne inštitúcie tak nebudú musieť pri vyhotovovaní ich rozmnoženín a sprístupňovaní verejnosti získať predchádzajúci súhlas autora. To im v súčasnej dobe masovej digitalizácii uľahčí prácu. Novela, ktorá by mala nadobudnúť účinnosť 29. októbra tohto roka, tak vytvorí základný právny rámec na jednoduchšiu digitalizáciu a šírenie osirelých diel.
Za také sa bude považovať napríklad časopis, noviny, kniha, ilustrácia či fotografia, notový záznam hudobného diela a audiovizuálne dielo. Podmienkou, aby mohlo byť považované za osirelé je, že autora, dediča alebo nadobúdateľa výhradnej licencie nemožno určiť alebo nájsť, a to napriek dôslednému vyhľadávaniu. Tým pádom sa s nimi nedá uzatvoriť licenčná zmluva a získať súhlas na použitie diela.
Ak sa za také bude považovať dielo v niektorom členskom alebo zmluvnom štáte, tak to bude uznávať aj Slovensko.
Osirelé dielo bude môcť bez súhlasu autora použiť knižnica, škola, múzeum, galéria, archív, ako aj Rozhlas a televízia Slovenska a Slovenský filmový ústav výhradne na vzdelávacie a kultúrne účely a na plnenie úloh vo verejnom záujme.
Zákon však chráni aj práva autora. Ten môže kedykoľvek ukončiť status osirelého diela a má právo na primeranú odmenu za jeho použitie.
Novela rieši aj situáciu, ak má dielo viac ako jedného autora a niektorí z nich neboli určení alebo nájdení. V takom prípade ide o čiastočne osirelé dielo.

Copyright © TASR 2014