14. 10. 2014

Dohoda o predaji polovice Petit Pressu dcére agentúry Sita je právoplatná

Dohoda o predaji polovice Petit Pressu dcére agentúry Sita je právoplatná


Dohoda o kúpe 50-percentného podielu vo vydavateľskom dome Petit Press nadobudla účinnosť. Oficiálne to dnes oznámil doterajší spoluvlastník vydavateľstva - nemecká mediálna skupina Rheinische Post Mediengruppe a tlačová agentúra Sita, ktorá vstupuje do Petit Pressu prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Namav.
Obe strany zhodne konštatovali, že druhý spoluvlastník vydavateľstva – Prvá slovenská investičná spoločnosť si neuplatnila svoje predkupné právo podľa stanov a predpísanej legislatívy. „Na základe toho sú Sita a Namav pripravené a rozhodnuté urobiť potrebné kroky na dokončenie kúpy 50-percentného podielu v Petit Presse,“ uviedol spolumajiteľ Sity Igor Grošaft.
Generálny riaditeľ nemeckej mediálnej skupiny a člen dozornej rady Petit Pressu Johannes Werle je presvedčený, že Petit Press má predpoklady, aby aj v budúcnosti zohrával dôležitú úlohu na meniacom sa mediálnom trhu na Slovensku. „Hoci sme naďalej presvedčení o príťažlivosti spoločnosti a trhu, predaj je logickým krokom po odpredaji našich aktivít v Českej republike,“ zdôvodnil.
Podľa Werleho sa chcú v budúcnosti sústrediť na mediálne aktivity v Nemecku, rastúce sektory digitálneho podnikania, ako aj na celosvetové služby v oblasti prekladov a správy dokumentov. Petit Pressu, jeho manažérom a zamestnancom zaprial veľa úspechov v rámci novej akcionárskej štruktúry.
Predávajúca a kupujúca strana sa dohodli, že detaily transakcie nezverejnia. Nemecká mediálna skupina zároveň oznámila, že transakcia ešte môže byť predmetom skúmania úradov na ochranu hospodárskej súťaže.
Igor Grošaft vysvetlil, že akvizícia 50-percentného podielu v Petit Presse agentúre umožní podieľať sa na synergiách na silne sa konsolidujúcom slovenskom mediálnom trhu. „Tieto synergie budú prínosom pre všetky strany zúčastnené na transakcii,“ doplnil.
Sita tiež zopakovala svoju deklaráciu, že ako budúci spolumajiteľ Petit Press bude plne rešpektovať a chrániť nezávislosť redakcií Petit Press. Redakciu najvýznamnejšieho titulu vydavateľstva – denníka SME, pritom zrejme opustí jeho podstatná časť. Už dnes oznámil svoj odchod šéfredaktor Matúš Kostolný a jeho štyria zástupcovia. Dôvodom je, že za celým obchodom je v pozadí finančná skupina Penta.
Odhodlanie opustiť denník Sme minulý týždeň verene deklarovalo aj viac ako 60 členov redakcie. „Tí na tomto postoji trvajú a od utorka tiež podávajú výpovede,“ informuje na webe denníka doterajší zástupca šéfredaktora Konštantín Čikovský. Informoval, že po dohode riaditeľa vydavateľstva a odchádzajúceho vedenia redakcie povedie výrobu v denníku v najbližších dňoch zrejme niekto z odchádzajúcich členov vedenia.
Čikovský uviedol, že Prvá slovenská investičná spoločnosť vedená Petrom Vajdom sa môže pokúsiť prevod akcií zablokovať na súde. Riaditeľ Petit Pressu Alexej Fulmek sa dnes poobede stretol s redakciou a povedal, že Penta je aj naďalej pripravená rokovať o „ústupe do minority“. Časť akcií by v takomto prípade po ich získaní predala skupine PSIS alebo niekomu, kto je s ňou spriaznený. „Fulmek tento scenár označil za pravdepodobný,“ napísal Čikovský.
Odchádzajúci šéfredaktor a jeho zástupcovia na internete oznámili, že sa pokúsia o vznik nového nezávislého média. Petit Press je jedným z popredných vydavateľských a mediálnych domov na Slovensku. Do jej portfólia patria okrem denníka SME aj východoslovenský denník Korzár, jediný denník v maďarskom jazyku Új Szó, anglický týždenník The Slovak Spectator a niekoľko časopisov. Skupina vlastní spravodajský portál sme.sk, niekoľko ďalších webových portálov a nedávno modernizovanú tlačiareň v Bratislave.

Copyright © TASR 2014