12. 10. 2014

Medzinárodný festival horských filmov

Medzinárodný festival 

horských filmov

Režisér Pavol Barabáš získal v poradí už štvrtú cenu Grand Prix na Medzinárodnom festivale horských filmov (MFHF) v Poprade. Na 22. festivalovom ročníku porota ako najlepší ocenila jeho film Žiť pre vášeň, a to za vizuálnu oslavu výnimočného a fenomenálneho muža, ktorého vplyv a hlas je stále taký silný a relevantný ako pred takmer 100 rokmi. Snímka mapuje príbeh dvoch mladých horolezcov, ktorí sa pokúsili urobiť zimnú reťazovku tatranských stien najvýznamnejšími cestami Wieslawa Stanislawskeho.
Porota v zložení Bob A.S. Aubertijn z Holandska, ktorý bol predsedom, Rasťo Hatiar zo Slovenska a Tamara Styš-Zaluska z Poľska si prezreli 45 súťažných filmov z 15 krajín sveta. Ako zhodne potvrdili, o cene Grand Prix tento rok nebolo žiadnych pochýb, pretože Žiť pre vášeň im takmer vzala dych. „Bol to magický film, možno aj preto, že mapoval odkaz tohto poľského horolezca, ktorý je stále inšpirujúci,“ zhodnotila Zaluska. Podľa Aubertijna porotcom doslova spadla sánka a bol to jeden z tých filmov, ku ktorému nemali žiadnu pripomienku.
Cenu poroty získal film Sati od poľského režiséra Bartolomieja Sviderskeho. Ide o intímny portrét o strate a smútku. Cenu za posúvanie limitov horskej kinematografie udelili filmu V mysli, ktorého tvorcami sú Kanaďania Dave Mossop a Eric Crosland. „Cenu sme udelili za inovatívny prístup horskej kinematografie a pravé potešenie zmyslov,“ doplnil Hatiar. Porota ocenila aj film Posledná skvelá cesta od Alastaira Leeho z Veľkej Británie za zobrazenie lezenia najťažších stien v náročnom a cudzom prostredí Antarktídy. Cenu za výnimočné stvárnenie športového výkonu získala snímka Nechaj ma žiť od Španiela Sébastiena Montaz-Rosseta. Ocenenie za najlepší dokumentárny film o lezení trojica porotcov udelila dielu Cerro Torre – nulová šanca za ucelené zobrazenie jednej z kapitol horolezectva, minulosti, prítomnosti i budúcnosti.
„Udelili sme aj tri čestné uznania, a to za filmy Horolezec pastierom od Aluna Hughesa z Veľkej Británie, Rovnováha od Marka Rama z Holandska a Reel Rock – Majster od trojice amerických tvorcov Nick Rosen, Peter Mortimer a Josh Lowell,“ doplnil Hatiar. Porota videla dohromady asi 23 hodín čistého času filmových snímok.
Podľa riaditeľky festivalu Márie Hámorovej bola doterajším vrcholom 22. ročníka beseda s talianskymi horolezcami, manželským párom Nives Meroi a Romanom Benetom. „Majú môj obdiv, napriek tomu, čo v horách dokázali, zostali skromnými, nemajú hviezdne maniere. Takíto ľudia sú v tomto svete dnes vzácni,“ konštatovala.
Po prvýkrát mohli filmy festivalovej súťaže vidieť okrem Popradu a Kežmarku aj obyvatelia Spišskej Novej Vsi. Záujem zo strany Spišiakov organizátorov potešil. Zhodnotiť návštevnosť na Spiši však riaditeľka bude môcť až po všetkých uzávierkach. „Nemyslím si, že rozšírenie festival smerom na východ bol zlý ťah. Tak, ako si MFHF našiel svoje miesto v Kežmarku, nájde si ho aj Spišskej Novej Vsi,“ dodala Hámorová. Organizátori podľa nej budú hľadať možnosti finančného zabezpečenia, aby festival mohol byť v nezmenenej programovej štruktúre aj na budúci rok.

Copyright © TASR 2014