25. 11. 2014

The International Emmy Awards

The International Emmy Awards

 

Na 42. ročníku udeľovania medzinárodných cien Emmy dominovali zástupcovia Veľkej Británie, keď uspeli v troch kategóriách. Zvyšné ceny si rozdelili Holandsko, Belgicko, Švédsko, Brazília, Nemecko, USA a Kanada.
Podujatie, ktoré sa konalo 24. novembra v newyorskom hoteli Hilton, moderoval Matt Lucas. Medzi hosťami sa objavili napríklad Laverne Cox, Carrie Preston, 50 Cent, Darby Stanchfield či Megan Follows.

Najlepším dramatickým seriálom sa stala britská Utopia (2013 - 2014). Angličan Stephen Dillane získal ocenenie pre Najlepšieho herca, a to vďaka účinkovaniu v seriáli The Tunnel (2013). Tretiu trofej pre Veľkú Britániu získal Educating Yorkshire (2013 - 2014), ktorý uspel v kategórii Zábavný program bez scenára.

Za Najlepšiu herečku vyhlásili Holanďanku Biancu Krijgsman za rolu v dráme De Nieuwe Wereld (2013). Medzi komédiami nenašla premožiteľa druhá sezóna belgického seriálu Čo keby (2013). V kategórii dokumentov uspel švédsky počin Frihet bakom galler (2012). Brazília sa mohla radovať z ocenenie pre Najlepšiu telenovelu, ktorou sa stala Joia Rara (2013). V kategórii Televízny film alebo miniseriál sa darilo nemeckej trojdielnej vojnovej dráme Unsere Mütter, Unsere Väter (2013).

Po prvý raz udelili cenu v kategórii Americký primetimeový program v inom ako anglickom jazyku, a to seriálu El Seňor de los Cielos (2013), ktorý nakrútili v španielčine. Spomedzi umeleckých programov najviac zaujal kanadský dokument The Exhibition (2013).
Okrem toho predstavitelia Medzinárodnej akadémie televíznych umení a vied udelili dve čestné ocenenia. International Emmy Founders Award získal Matthew Weiner a International Emmy Directorate Award zas Roberto Irineu Marinho.


Prehľad ocenených v 42. ročníku medzinárodných cien Emmy:

Dramatický seriál: Utopia (Veľká Británia)
Najlepší herec: Stephen Dillane (Veľká Británia)
Najlepšia herečka: Bianca Krijgsman (Holandsko)
Komediálny seriál: Čo keby 2 (Belgicko)
Dokument: Frihet bakom galler (Švédsko)
Zábavný program bez scenára: Educating Yorkshire (Veľká Británia)
Telenovela: Joia Rara (Brazília)
Televízny film alebo miniseriál: Unsere Mütter, Unsere Väter (Nemecko)
Americký primetimeový program v inom ako anglickom jazyku: El Seňor de los Cielos (USA)
Umelecký program: The Exhibition (Kanada)
International Emmy Founders Award: Matthew Weiner
International Emmy Directorate Award: Roberto Irineu Marinho
 

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.