25. 1. 2015

Ceny českej filmovej kritiky

Ceny českej filmovej kritiky

Dráma Cesta ven dominovala sobotňajšiemu odovzdávaniu cien českých filmových kritikov, keď premenila na víťazstvo štyri zo šiestich nominácií. Snímka režiséra a scenáristu Petra Václava triumfovala v kategóriách Najlepší film, Najlepšia réžia, Najlepší scenár a Najlepší ženský herecký výkon (Klaudia Dudová). Slávnostné udeľovanie cien sa konalo v pražskom Divadle Archa a moderoval ho Václav Moravec.
Režisérsky debut Jiřího Mádla s názvom Pojedeme k moři mal päť nominácií, no získal iba Cenu RWE pre objav roka, ktorú si odniesol práve Mádl. Ešte horšie dopadla dráma Fair play režisérky Andrey Sedláčkovej, ktorá nepremenila na víťazstvo ani jednu zo štyroch nominácií. Za najlepší dokument vyhlásili snímku K oblakům vzhlížíme režiséra Martina Dušeka, cenu pre najlepšiu kameru získali pri rovnakom počte hlasov Martin Žiaran (Hany) a Jaromír Kačer (Miesta) a Martin Finger získal za snímku Krásno ocenenie za najlepší mužský herecký výkon.


Prehľad nominácií na Ceny českej filmovej kritiky:

Najlepší film: Cesta ven (réžia: Petr Václav)
Najlepší dokumentárny film: K oblakům vzhlížíme (réžia: Martin Dušek)
Najlepšia réžia: Petr Václav (Cesta ven)
Najlepší scenár: Petr Václav (Cesta ven)
Najlepšia kamera: Martin Žiaran (Hany) a Jaromír Kačer (Miesta)
Najlepší mužský herecký výkon: Martin Finger (Krásno)
Najlepší ženský herecký výkon: Klaudia Dudová (Cesta ven)
Cenu RWE pre objav roka: Jiří Mádl (režisér a scenárista filmu Pojedeme k moři)

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.