28. 1. 2015

Základné DNA OĽANO

Základné DNA OĽANO

Poslanci za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Erika Jurinová, Richard Vašečka a europoslanec Branislav Škripek dnes odmietli útoky na slobodu slova pred referendom o rodine. Jurinová s Vašečkom a Škripekom na takéto konanie upozornili listom aj generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku.

„Zdá sa mi, že sloboda slova sa nám začína strácať... Tak, ako kedysi len jeden – ten komunistický názor bol správny, tak dnes začína byť tlak, že len ten jeden – liberálny je správny. A najsmutnejšie je, že táto ideológia jednej strany začína prevládať aj vo verejnoprávnej televízii, hoci jej poslaním zo zákona o RTVS je utvárať podmienky na spoločenskú dohodu vo veciach verejných s cieľom posilniť vzájomné porozumenie, toleranciu a podporovať súdržnosť rozmanitej spoločnosti,“povedala podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová. „Verejnoprávna televízia však odmietla vysielať spoty, hoci zákon jej to nezakazuje, nepodporuje komplexnú spoločenskú diskusiu, ba čo viac, verejnoprávny rozhlas prejavy slobody slova potláča. Naposledy tak, že odmietol odvysielať nezostrihaný prenos liturgie, hoci zákon hovorí, že poslaním RTVS je uskutočňovať prenosy a záznamy z významných udalostí politického, kultúrneho, náboženského, umeleckého a športového zamerania. Mediálne odmietanie zo strany verejnoprávnej televízie je o to zvláštnejšie, že v kampaňových materiáloch ani zďaleka nezaznievajú také urážlivé pomenovania, aké si dovolila v českej verejnoprávnej televízii povedať na adresu našich kresťanských aktivistov pani Romana Schlessinger.“ (pozn.: „zmrdi a psychopati“)

Podľa europoslanca Branislava Škripeka síce žijeme v demokratickej spoločnosti, ale do mediálneho priestoru sa dostávajú načakané klamstvá. „Referendum o rodine, je referendum za rodinu a nie proti homosexuálom. Gréckokatolícky farár Rasťo Baka ani raz nepovedal na adresu homosexuálov slová, ktoré zaplavili titulky webov. Nech už budeme hodnotiť úroveň jeho kázne akokoľvek, pravdou zostáva, že jeho tvrdé slová patrili novej ideológii, ktorá sa nám tu valí zo západu. A nie konkrétnym skupinám ľudí. Kto to chcel pochopiť, tak to pochopí. Aj uchopenie moci komunistami v Československu začalo nenápadne, súčasťou plánu však bolo aj prekrúcanie pravdy a šírenie lži. A dnes mám pocit, že témy okolo referenda o rodine sú prekrútené ako paragraf. Buďme preto prosím obozretní! Pravdu prekrúca vždy totalitná ideológia. Preto aj ja stojím za pravdou a v referende vyjadrím moje trojnásobné ÁNO. A vyzývam všetkých, ktorí chcú naďalej žiť v pravde, aby povedali jasné áno a podporili rodinu,“ doplnil Škripek. Ten kvôli prekrútenému textu z kázne zároveň zvažuje podanie trestného oznámenia za šírenie nenávisti.

Postoj hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti k referendu o rodine vysvetlil predseda poslaneckého klubu Richard Vašečka. „Naše hnutie má už vo svojom základnom DNA pozitívny prístup k referendu. Ide o významný inštitút Ústavy SR. V našom klube jedenásť poslancov z trinástich jasne deklarovalo, že sa referenda zúčastní. Ja referendum podporujem a vyzývam občanov, aby svoj osobný názor prišli vyjadriť tiež.