29. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Francúza hľadaného v súvislosti s krvavými útokmi v oblasti Paríža vydali z Bulharska do Francúzska, kde čelí obvineniam z prepojenia na terorizmus. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa francúzskej justície.
Fritza-Jolyho Joachina zatkli 1. januára na základe zatykača vydaného pre iný trestný čin, keď sa muž pokúšal prekročiť hranicu z Bulharska do Turecka. Francúzska polícia tvrdí, že Joachin (29) bol spoločníkom bratov Kouachiovcov, ktorí 7. januára pri útoku na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo v Paríži zabili 12 ľudí.
Joachin je obvinený z účasti v zločineckej organizácii s cieľom páchať teroristické činy a podľa očakávania ho vo Francúzsku okamžite predvedú pred sudcu.
Bratov Kouachiovcov a ďalšieho ozbrojeného muža Amédyho Coulibalyho zastrelila polícia po tom, čo títo islamskí extrémisti podnikli útoky na redakciu satirického magazínu a na supermarket s kóšer potravinami. Francúzske úrady vzniesli aj štyri ďalšie predbežné obvinenia pre podozrenie z napojenia na útočníkov.
Európske vlády sú v stave pohotovosti, pretože hrozia ďalšie prípadné útoky islamských extrémistov, a to najmä po parížskych útokoch.
Bezpečnostné sily v Belgicku prekazili podľa svojich vyjadrení veľký teroristický útok proti polícii, keď 15. januára podnikli razie, ktoré si vyžiadali životy dvoch podozrivých osôb. Iného podozrivého, spojeného s týmto prípadom, vydali dnes z Grécka do Belgicka a nachádza sa vo väzbe. Belgické úrady informovali, že ho už oficiálne obvinili z účasti na činnosti teroristickej skupiny.


Copyright © TASR 2015