29. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Televízia krymských Tatárov oznámila, že po mesiacoch nátlaku zo strany ruských úradov musí ukončiť vysielanie. Krymské vedenie obviňovalo stanicu, že medzi krymskými Tatármi zámerne rozdúchava nedôveru voči ruským úradom.

Copyright © AFP 2015

Mnoho rodinných príslušníkov a priateľov obetí leteckej tragédie v južnom Francúzsku, kde havaroval nemecký Airbus so 150 ľuďmi na palube, požiadalo letecké spoločnosti Lufthansa a Germanwings, aby prispeli k zdržanlivosti médií v súvislosti s tragickým prípadom.
Pozostalí chcú v pokoji stráviť chvíle smútku po strate blízkych, pričom nechcú byť rušení, a to napriek enormnému záujmu verejnosti.
Tak letecká spoločnosť Lufthansa, ako aj jej dcérsky subjekt Germanwings preto apelovali dnes na médiá, aby rezignovali na aktívne kontaktovanie trúchliacich a súčasne ústami hovorkyne zdôraznili, že obe spoločnosti sú pre otázky médií k dispozícii 24 hodín nonstop.
S podobnou výzvou na verejnosť sa už v piatok obrátili pozostalí po španielskych obetiach tragédie, a to prostredníctvom Centra pre starostlivosť o pozostalých v Castelldefels neďaleko Barcelony. Médiá by sa podľa nej mali okrem iného vzdať zverejňovania fotografií obetí zo sociálnych sietí. Medzi obeťami havárie, ktorú zrejme zámerne spôsobil druhý pilot stroja, boli desiatky nemeckých, ako aj španielskych občanov.

Copyright © TASR 2015

Bývalí členovia Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorí boli odvolaní v roku 2003, uspeli v súdnom spore o výplatu ušlé mzdy. Rozhodol o tom Obvodný súd pre Prahu 1. Šestica bývalých radných by mala získať 15 miliónov korún, ďalších desať miliónov predstavujú úroky. Rozhodnutie nie je právoplatné a je možné sa voči nemu odvolať.
Zdeněk Duspiva, Pavol Foltán, Josef Musil, Jiří Novotný, Petr Štěpánek a Petr Žantovský boli členmi vysielacej rady, ktorú na odporúčanie snemovne odvolal v apríli 2003 premiér Vladimír Špidla (ČSSD). Bol to dôsledok arbitráže Českej republiky s Central European Media Enterprises (CME), po ktorej musel stáť zaplatiť cez desať miliárd korún za znehodnotenú investíciu do komerčnej televízie Nova.
Už skôr dal odvolaným členom za pravdu Mestský súd v Prahe, ktorý ich odvolanie zrušil. Podľa výkladu súdu tak mandát nezanikol krokom vtedajšieho premiéra Vladimíra Špidlu, ale riadne po uplynutí šesťročného funkčného obdobia. Zdeněk Duspiva, súčasný riaditeľ Českého rozhlasu České Budějovice a Českého rozhlasu Región, považuje rozhodnutie za zlomové. "Je to neprávoplatné, ale ten záver aspoň z môjho pohľadu bol úplne jednoznačný - súd vyhovel v plnom rozsahu našej žalobe," povedal ČTK Duspiva, ktorému súd priznal najväčšiu sumu 2,88 milióna korún. Viac než dvojmiliónovú sumu súd priznal všetkým bývalým radným.
"Božie mlyny síce melú veľa pomaly, ale melú," uviedol k rozsudku ďalší z bývalých radných Petr Štěpánek na svojom blogu. Doplnil, že po celú dobu štátu ponúkali vyriešiť spor zmiernou, teda kompromisné cestou. "Namiesto seriózneho a aspoň trocha civilizovaného rokovania si však štátne orgány vec prehadzovali ako horúci zemiak. Predseda vlády to vzápätí hodil na ministerstvo kultúry a to zase na súčasnú radu pre vysielanie," napísal Štěpánek. Súčasne tak komentoval fakt, že v spore ako žalovaná strana vystupovala Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie.
Premiér Špidla odvolal v roku 2003 vysielacej radu, lebo podľa snemovne údajne opakovane závažne neplnila svoje povinnosti. Niektorí poslanci vtedy považovali radu za vinníka toho, že ČR prehrala stockholmskou arbitráž a musela sumu zaplatiť.
Snemovňa neskôr vytvorila vyšetrovaciu komisiu, ktorá dospela k názoru, že v arbitráži s firmou CME sa České republika dopustila niekoľkých chýb, na škode, ktorú CME utrpela v súvislosti s investíciou do Novy, ale ČR vinu nemá. Podľa členov odvolanej rady správa komisie jednoznačne vyvrátila ich zodpovednosť za viac než desaťmiliardový škodu, ktorú ČR utrpela.

Copyright © ČTK 2015