1. 4. 2015

STANOVISKO: MŽP SR: Denník SME zavádza, štát spravuje vodnú elektráreň v Gabčíkove efektívnejšie

STANOVISKO  MŽP SR:
Denník SME zavádza, štát spravuje vodnú elektráreň v Gabčíkove efektívnejšie

Informácie v článku „Štát na Gabčíkove prerobí“ denníka SME z 1.4.2015 sú nekorektné, zavádzajúce a dajú sa označiť skôr za nevydarený prvoaprílový žart. Je totiž absurdné a úsmevné po troch týždňoch a na základe nepravdivých údajov konštatovať, že štát predajom elektriny vyrobenej v Gabčíkove za tento rok prerobí. Okrem toho v skutočnosti štát počas prvých siedmich dní predal transparentným spôsobom elektrickú energiu v hodnote milión 320 tisíc eur a nie za 640 tisíc eur ako konštatuje denník SME.
Článok sa síce odvoláva na výrok ministra životného prostredia v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu, tam však zaznela informácia o predanej elektrine len za prvé tri dni v týždni. Štát totiž reálne predával elektrinu až od utorka (10.3.) a relácia sa predohrávala v piatok napoludnie (13.3.). To znamená, že všetky následné konštrukcie zo sumy 640 tisíc eur za týždeň v článku SME na základe tejto sumy sú nepravdivé a zavádzajúce.
Fakt je, že elektrinu štát predával bez sprostredkovateľa a efektívne už len z toho dôvodu, že dokáže na rozdiel od Slovenských elektrární transparentne predávať elektrickú energiu 24 hodín denne a teda aj v noci a cez víkendy. Podnik Vodohospodárska výstavba je aj správcom vodného diela. Je všeobecne známe, že cena elektrickej energie na trhu kolíše a závisí aj od množstva vody v Dunaji. Preto je nemožné po troch mesiacoch skonštatovať, ako sa bude situácia vyvíjať do konca roka. Aj prvé týždne preukázali, že podnik Vodohospodárska výstavba dokáže vodnú elektráreň v Gabčíkove prevádzkovať efektívnejšie a výhodnejšie pre štát ako Slovenské elektrárne, čo zrejme niekomu prekáža. Podnik bude žiadať denník SME o opravu.

TASR informoval Maroš Stano z Odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia SR.