4. 4. 2015

ÚV SR: Kancelária prezidenta zavádza o účasti Andreja Kisku na Slavíne

ÚV SR: 
Kancelária prezidenta zavádza o účasti Andreja Kisku na Slavíne

Úrad vlády SR nerozumie vyhláseniu prezidentskej kancelárie o tom, že najvyšší ústavný činiteľ Andrej Kiska nedostal pozvánku na spoločné oslavy 70. výročia oslobodenia Bratislavy na Slavíne.
Podľa riaditeľa Tlačového a informačného odboru ÚV SR Erika Tomáša ide o zavádzanie verejnosti. "V stredu tento týždeň riaditeľ protokolu kancelárie prezidenta sám iniciatívne kontaktoval riaditeľku protokolu úradu vlády, aby jej oznámil, že prezident sa na spoločných oslavách nezúčastní a na Slavín pôjde sám," priblížil Tomáš.
Šéf komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan dnes uviedol, že prezident bol pripravený zúčastniť sa na spoločných oslavách, nedostal však žiadnu oficiálnu pozvánku. Z tohto dôvodu sa rozhodol uctiť si pamiatku vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Bratislavy s primátorom hlavného mesta Ivom Nesrovnalom a predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Pavlom Frešom.
Kiska dnes v Prezidentskom paláci prijal šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, ktorý pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Bratislavy. Po rokovaniach prezident položil veniec k pamätníku na Slavíne.
Následne sa tam uskutočnila spomienková slávnosť za účasti Lavrova, premiéra Roberta Fica, predsedu parlamentu Petra Pellegriniho a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Ruský šéf diplomacie odovzdal pri tejto príležitosti pamätnú medailu vojnovým veteránom.