3. 4. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal zákon o zákaze vysielania filmov a seriálov vyrobených po roku 1991, ktoré propagujú silové štruktúry Ruskej federácie. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.
Zákon schválený ukrajinským parlamentom 5. februára zakazuje vysielanie všetkých filmov a televíznych produkcií, ktoré propagujú orgány činné v trestom konaní, ozbrojené sily a iné vojenské útvary Ruskej federácie, ako aj filmov, ktorých dej priamo alebo nepriamo súvisí s aktivitami spomínaných štruktúr.
Zákon zároveň zakazuje celú ruskú filmovú produkciu uvedenú po 1. januári 2014.
Legislatíva má názov "O zmenách niektorých zákonov Ukrajiny týkajúcich sa ochrany informácií v televíznej a rozhlasovej sfére Ukrajiny", dodal Ukrinform.

Dramatický seriál House of Cards (2013) bude pokračovať aj štvrtou sezónou. Informovala o tom spoločnosť Netflix, ktorá v súčasnosti v USA ponúka na streamovanie jeho tretiu sezónu. Nakrúcanie ďalších častí by sa malo začať v lete v Baltimore a Netflix by prvé z nich mala sprístupniť vo februári budúceho roka.
Seriál House Of Cards vzniká na motívy rovnomennej knihy Michaela Dobbsa, ktorú v 90. rokoch sfilmovala aj BBC. V seriáli z prostredia vysokej politiky účinkujú Kevin Spacey, Robin Wright, Molly Parker či Michael Kelly. Titul dva razy nominovali na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší televízny seriál – dráma. Toto ocenenie napokon získali hlavní predstavitelia Robin Wright a Kevin Spacey, ktorému udelili aj Screen Actors Guild Award. Seriál má na konte aj štyri Primetime Emmy Award.
©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prieskum verejnej mienky ukázal, že dvojhodinová predvolebná televízna debata lídrov najväčších britských politický strán, ktorá sa konala vo štvrtok večer, nemá jasného víťaza. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
Debaty sa zúčastnil úradujúci premiér a vodca Konzervatívnej strany David Cameron, jeho najväčší politický rival, vodca opozície a Labouristickej strany Ed Miliband, šéf koaličnej Liberálnodemokratickej strany a vicepremiér Nick Clegg, predseda euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a europoslanec Nigel Farage, líderka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová, šéfka waleskej nacionalistickej strany Plaid Cymru Leanne Woodová a predsedníčka Strany zelených Natalie Bennettová.
Z prieskumu verejnej mienky, ktorý bezprostredne po skončení debaty uskutočnila agentúra Survation, vyplýva, že celkovými víťazmi súboja, ktorého dominantnou témou bolo smerovanie britskej ekonomiky, sa so zhodným počtom 25 percent hlasov 1004 respondentov stali premiér Cameron a šéf labouristov Ed Miliband; tesne za nimi so ziskom 24 percent skončil vodca britských euroskeptikov Nigel Farage, ktorý o deväť percent predstihol šéfku škótskych nacionalistov Nicolu Sturgeonovú.
Na otázku, kto by bol najlepším premiérom, odpovedalo 40 percent opýtaných, že na čele vlády by aj naďalej najradšej videli Davida Camerona. O desať percent menej hlasov dali respondenti Edovi Milibandovi.
Najlepší výkon zo všetkých siedmich politikov podal v rámci diskusie Ed Miliband, ktorý sa najviac páčil 22 percentám hlasujúcich. Tesne za ním skončil premiér Cameron (21 percent), ktorý respondentov najviac oslovil v ekonomických otázkach. Miliband si najlepšie poradil s otázkami súvisiacimi so zdravotníckou starostlivosťou.
Parlamentné voľby sa v Británii budú konať 7. mája.

Copyright © TASR 2015