30. 3. 2015

Zomrel Helmut Dietl

Zomrel Helmut Dietl


Jeden z najvýznamnejších nemeckých režisérov uplynulých desaťročí Helmut Dietl zomrel dnes v kruhu najbližších doma v Mníchove vo veku 70 rokov. Informovali o tom tlačová agentúra DPA, internetové vydanie periodika Die Zeit a tamojšie elektronické médiá.
Rodák z Bad Wiessee, ktorý študoval teatrológiu a dejiny umenia, sa postupne cez spoluprácu s televíziou a pôsobenie vo funkcii asistenta réžie vypracoval na významnú osobnosť nemeckej kinematografie, scenáristu a režiséra.
V novembri 2013 sa držiteľ viacerých prestížnych národných ocenení, vrátane Ceny Ernsta Lubitscha, Ceny Adolfa Grimmeho, Ceny nemeckých kritikov, ale aj prestížnych trofejí ako Bambi či Diva, vyznal v rozhovore pre týždenník Die Zeit, že už v roku 2007 ho postihla mozgová príhoda.
U kedysi vášnivého fajčiara (do roku 2007) diagnostikovali navyše začiatkom októbra 2013 nádorové ochorenie pľúc, ktoré mu podľa odborníkov ponechávalo iba desaťpercentnú šancu na uzdravenie. Keď si vlani preberal ďalšie ocenenie Bambi, tentoraz za celoživotné dielo, vyhlásil, že prežil 960.000 cigariet, ktoré vo svojom živote vyfajčil a môže tak osobne prevziať cenu. "Ak budete za desať rokov opäť udeľovať cenu za celoživotné dielo, som pripravený," dodal vtedy.
Umelec, za ktorého zväčša hovorili jeho práce a ich úspech, sa dočkal aj vysokých štátnych nemeckých i bavorských vyznamenaní. Medzi najznámejšie Dietlove filmy patria snímky ako Schtonk alebo Rossini, ale aj televízne seriály Monaco Franze a Kir Royal.

Copyright © TASR 2015