12. 5. 2015

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS


Nový animovaný film slávneho japonského štúdia, cenami ovenčená čínska dráma, japonský triler národného oscarového nominanta, ale aj dokument o histórii indonézskeho akčného filmu prinesie na plátna filmového festivalu Art Film Fest (19. - 26. 6.) v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne sekcia Prísľuby z Východu. Na divákov čakajú filmové novinky plné emócií, napätia, ale aj fantázie a humoru.
„Je to výborný pocit, keď vás po filme 'odchytávajú' diváci a pochvaľujú si silný a zároveň relaxačný efekt filmu, chcú vedieť viac o východoázijskej kinematografii, prípadne sa posťažujú, prečo takéto filmy nie sú v kinách bežné," povedala Kristína Aschenbrennerová, ktorá spolu s Adriánom Žiškom zostavuje sekciu Prísľuby z Východu pre Art Film Fest už šiestykrát. „Aj tento rok sme pri výbere kládli dôraz na prienik diváckej obľúbenosti a uznania filmovej kritiky v krajinách svojho pôvodu,“ dodala s tým, že sekciou sa tento rok najvýraznejšie tiahne téma rodičov a detí.
Čínska dráma Srdiečko, nakrútená podľa skutočných udalostí, ponúka nielen príbeh únosu chlapca a jeho zúfalého hľadania rozvedenými rodičmi, ale prekračuje chápanie dobrých rodičov a zlých únoscov a upriamuje pozornosť na pravidlá čínskej spoločnosti a politiku jedného dieťaťa.
Do hľadania nezvestnej dcéry sa v japonskom trilere Svet Kanako pustí jej otec, bývalý policajný detektív. Najnovší film uznávaného japonského tvorcu Tetsuya Nakashimu, ktorého snímka Confessions bola v roku 2011 národným nominantom na Oscara, je nekompromisnou satiricko-kritickou sondou do vnútra súčasnej japonskej premodernizovanej spoločnosti a prechádzkou temnými zákutiami duše mladej Kanako.
Po prvý raz sa v Prísľuboch z Východu predstaví animovaný film. Leto s Marnie je prvým filmom vyprodukovaným legendárnym japonským štúdiom Ghibli po odchode jeho zakladateľov do dôchodku a od ohlásenej tvorivej pauzy po Príbehu princeznej Kaguya. Svoju premiéru v sekcii si tento rok odbije aj dokumentárny film Garuda, ktorý prevedie divákov históriou indonézskeho akčného filmu.
Organizátorom 23. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Festu je nezisková organizácia Art Film a agentúra Forza, spoluorganizátormi mestá Trenčianske Teplice a Trenčín a Kúpele Trenčianske Teplice. Festival finančne podporil Audiovizuálny fond.

Copyright © TASR 2015