11. 5. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Názov nového mesačníka, ktorý chce začať vydávať Nitriansky samosprávny kraj (NSK), nebude navrhovať verejnosť, ale redakčná rada. NSK pred časom požiadal obyvateľov kraja, aby sami navrhli názov nového periodika. Autor víťazného návrhu mal získať odmenu 100 eur. Úrad NSK sa napokon výzvu rozhodol zrušiť.
Podľa slov hovorkyne predsedu NSK Oľgy Prekopovej ani jeden z predložených 28 návrhov nezískal od členov redakčnej rady dostatočný počet hlasov na víťazstvo. „Väčšina návrhov pripomínala skôr periodikum mesta Nitra ako noviny NSK. A zmyslom vydávania pripravovaného mesačníka je najmä to, aby ľudia rozlíšili medzi územnou samosprávou, ktorú reprezentujú mestá i obce, a regionálnou samosprávou,“ skonštatovala Prekopová.
Názov nového periodika tak určí kolektívne redakčná rada. Podľa Prekopovej by mal mať podobu, ktorá bude exaktne vyjadrovať symboliku regionálnej samosprávy v kontexte Nitrianskeho kraja. „NSK ako vyhlasovateľ súťaže o názov pripravovaného mesačníka ďakuje autorom všetkých návrhov za spoluprácu a vyjadruje potešenie, že o súťaž prejavili záujem. Redakčná rada verí, že sa občania kraja zapoja aj do súťaží, ktoré mesačník NSK plánuje organizovať v budúcnosti,“ dodala Prekopová.
Kraj zvažuje vydávanie vlastného média už niekoľko rokov. V súčasnosti pri propagácii svojej činnosti využíva inzerciu v súkromných médiách. Má predplatené stránky v regionálnych týždenníkoch, okrem toho si platí aj za vysielací čas v súkromnom rádiu a v regionálnych televíziách. V roku 2015 má v rozpočte na mediálnu spoluprácu schválenú sumu 117.000 eur. Podľa riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana je však nevýhodou, že noviny, v ktorých sú informácie o NSK, si obyvatelia kraja musia kupovať a ani jedno z elektronických médií nemá také pokrytie, aby jeho vysielanie bolo dostupné v celom regióne.
Podľa Úradu NSK by vydávanie vlastných novín mohlo tento nedostatok odstrániť. „Mesačník NSK so stopercentnou mutáciou v maďarskom jazyku by sa zdarma distribuoval do všetkých domácností. Mali by tak k nemu prístup všetci obyvatelia kraja. Podľa finančných kalkulácií by vydávanie vlastného mesačníka s nákladom 250.000 kusov malo byť pre NSK lacnejšie ako súčasné nakupovanie inzercie v súkromných médiách. Ročné náklady by boli približne 96.000 eur, čo je menej ako 117.000 eur schválených na mediálnu spoluprácu v roku 2015,“ povedal Guťan ešte počas januárového rokovania krajského zastupiteľstva, na ktorom sa poslanci zaoberali zámerom vydávať vlastné krajské noviny.

Copyright © TASR 2015