16. 5. 2015

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

Mimoriadne sci-fi o blízkej budúcnosti Ruska, kontroverzný pohľad za dvere rakúskych pivníc, fascinujúcu úvahu o živote námorníkov, ale aj netypický čínsky film prinesie programová sekcia filmového festivalu Art Film Fest Láska a anarchia. Sekcia tradične ukazuje slovenskému publiku najnovšie trendy nezávislej kinematografie. Od 19. do 26. júna si festivaloví diváci v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne budú môcť pozrieť experimentálne a avantgardné novinky rešpektovaných režisérov.
"Tieto filmy predstavujú alternatívu k bežným, tradične spracovaným filmom. Sú často experimentom vzhľadom k hlavnému prúdu kinematografie a ukazujú, ako sa bude v budúcnosti vyvíjať filmová reč. Poetika vybraných filmov je rôzna – od dokumentu cez experimentálnu esej až k hranému filmu. Majú naozaj spoločné len to, že sú o láske k filmu a že anarchisticky pristupujú k spôsobom zobrazovania, k žánru. A je pravda, že väčšinou o láske aj rozprávajú – o láske k žene, k zbrani, k práci, o láske k Bohu," uviedol zostavovateľ sekcie Láska a anarchia Martin Ciel.
S novým filmom sa na Art Film Fest vráti držiteľ Zlatej kamery, nekompromisný a radikálny rakúsky tvorca Ulrich Seidl. V dokumentárnej snímke V pivnici si na mušku zobral pre Rakúsko stále kontroverznú tému - čo sa skutočne deje za dverami rakúskych pivníc. Film mal svetovú premiéru na prestížnom filmovom festivale v Benátkach.
Minulý rok Art Film Fest v sekcii Láska a anarchia uviedol životné a súčasne posledné dielo hviezdy sovietskej a ruskej kinematografie – vynikajúceho režiséra Alexeja Germana Je ťažké byť bohom. Teraz na festivalové plátna prichádza mimoriadne zvláštne sci-fi jeho syna Alexeja Germana jr. Pod elektrickými oblakmi, ocenená Strieborným medveďom za výnimočný umelecký vklad na Berlinale.
V kolekcii 11 filmov sekcie Láska a anarchia sa premietne aj slávny film, ktorý získal v minulom roku Zlatého medveďa za najlepší film na Berlinale Čierne uhlie, tenký ľad čínskeho režiséra Diao Yinana. Najnovší film Lisandra Alonsa Jauja je historický, čo je pre tohto režiséra netypické. Filozofickú metaforu o našich životoch prinesie i film Transatlanique kanadského tvorcu Félixa Dufour-Laperričra. O zmysle života z pohľadu 30-ročného mladíka rozpovie maďarský film Sú veci divné a nevysvetliteľné mladého debutanta Gábora Reisza.
Organizátorom 23. ročníka Art Film Festu je nezisková organizácia Art Film a agentúra Forza, spoluorganizátormi mestá Trenčianske Teplice a Trenčín a Kúpele Trenčianske Teplice. Festival finančne podporil Audiovizuálny fond.

Copyright © TASR 2015