13. 5. 2015

NKÚ SR reaguje na opakujúce sa mediálne útoky podpredsedu NR SR Jána Figeľa na svoju činnosť

NKÚ SR reaguje
na opakujúce sa mediálne útoky podpredsedu NR SR Jána Figeľa na svoju činnosť

Najvyšší kontrolný úrad SR v médiách zaznamenal v poslednom čase zo strany podpredsedu NR SR Jána Figeľa viaceré kritické poznámky a ničím nepodložené nepravdivé tvrdenia k spôsobu uplatňovania kontrolnej pôsobnosti úradu najmä v súvislosti s problematikou výstavby diaľnic a osobitne s riešením zodpovednosti za vzniknutú situáciu v spoločnosti Váhostav-SK.
Ján Figeľ vo svojich vyjadreniach spochybňuje v súvislosti s činnosťou úradu jeho nezávislosť, profesionalitu, kvalifikovanosť a účinnosť. Napríklad v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Expres 6.5.2015 o. i. uviedol: “...lebo naposledy tu bola kauza Váhostav-SK, a keby NKÚ len pri tejto kauze konal tak, ako ho oprávňoval nielen zákon, ale aj zmluvy pri dielach na diaľniciach, tak mohol kontrolovať nielen prítok peňazí do Váhostavu-SK, ale aj ďalšie pokračovanie“.
Najvyšší kontrolný úrad SR s cieľom ochrániť svoje nezávislé postavenie a dobré meno, ako aj kvalifikovanosť a profesionalitu svojich zamestnancov, s odkazom na svoju tlačovú správu zverejnenú 22.4.2015 pod názvom „Najvyšší kontrolný úrad SR upozorňuje na problémy pri výstavbe diaľnic už dva roky“, považuje za potrebné verejne odmietnuť tvrdenia podpredsedu NR SR Jána Figeľa ako nepravdivé, nenáležité, nepodložené a zavádzajúce. V predmetnej oblasti NKÚ SR vykonával a vykonáva kontrolnú činnosť systematicky a plánovite.
Najvyšší kontrolný úrad SR konštatuje, že jeho kontrolnú pôsobnosť neurčuje želanie podpredsedu NR SR, ale Ústava SR a zákon NR SR č. 39/1993 Z. z. o Najvyššom kontrolnom úrade SR v znení neskorších predpisov. Najvyšší kontrolný úrad SR zdôrazňuje, že v kontrolnej činnosti postupuje striktne v súlade so svojím postavením a pôsobnosťou podľa Ústavy SR a cit. zákona o Najvyššom kontrolnom úrade SR.
Váhostav-SK je súkromná akciová spoločnosť, v predchádzajúcom období bez majetkovej účasti štátu, a ako taká podľa Ústavy SR a zákona o Najvyššom kontrolnom úrade SR nebola v kontrolnej pôsobnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR a úrad v nej nebol oprávnený vykonávať kontrolu. Takéto oprávnenia, podľa príslušných všeobecne záväzných predpisov majú orgány činné v trestnom konaní a daňové orgány.
V strategickom zámere a ročnom pláne kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR je „doprava“ a v jej rámci aj problematika výstavby diaľnic začlenená ako jedna z ťažiskových tém.
V roku 2013 NKÚ SR vykonal v Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s., kontrolu vynakladania verejných prostriedkov na výstavbu diaľnic realizovaných v rokoch 2011-2012. Účelom kontroly bolo preveriť uzatváranie zmlúv, dodržanie zmluvných podmienok a hospodárnosť vynakladania verejných prostriedkov pri výstavbe diaľnic. V roku 2014 vykonal kontrolu vynakladania verejných prostriedkov na výstavbu, rekonštrukcie, opravy a údržbu diaľnic, ktorej účelom bolo preveriť správnosť, preukázateľnosť, hospodárnosť a efektívnosť čerpania finančných prostriedkov v Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s.
Z vykonaných kontrol boli vypracované protokoly o ich výsledku a tie boli zverejnené na webovom sídle úradu 12.12.2013 a 16.1.2015. Najvyšší kontrolný úrad SR kontrolovanému subjektu predložil odporúčania zamerané na riešenie zistených nedostatkov. Najvyšší kontrolný úrad SR nemá sankčné právomoci. V súlade so zákonom o Najvyššom kontrolnom úrade SR oznámil výsledky kontrol formou súhrnných správ poslaných Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, Výboru NR SR pre financie a rozpočet, predsedovi vlády SR a ministrovi dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.
Na základe uvedených skutočností Najvyšší kontrolný úrad SR nepravdivé vyjadrenia podpredsedu NR SR Jána Figeľa vníma ako zámer v súvislosti s nadchádzajúcou voľbou predsedu úradu za každú cenu znevážiť prácu súčasného vedenia a jej výsledky uplatnením princípu, že “opakovaná lož sa stáva pravdou“.
Viac informácií o výsledkoch kontrolnej činnosti v Národnej diaľničnej spoločnosti: http://bit.ly/1DAj20j