4. 10. 2015

52. MTF Zlatá Praha

52. MTF Zlatá Praha


Ocenenie Nadácie Dagmar a Václava Havlových VÍZIA 97
Program: Vec Makropulos 
Zdôvodnenie: Za umelecky hodnotné spracovanie opery svetoznámeho skladateľa Leoša Janáčka, ktoré je príkladom úspešnej medzinárodnej koprodukcie medzi brnenským Janáčkovým divadlom a Göteborskou operou.

Cena Českej televízie
Program: Mýtus Tenor - hrdinovia opernej scény
Zdôvodnenie: Je jedno, či sa volali či volajú Enrico Caruso, Luciano Pavarotti, Placido Domingo či Jonas Kaufman. Speváci s vysokým "Cé" fascinujú svoje publikum už celé stáročia. Dokumentárnemu filmu sa podarilo pozoruhodne a veľmi zblízka zachytiť veľké tenorové hviezdy súčasnosti, ale zároveň podať aj cenné svedectvo, ako veľmi sa za posledných päťdesiat rokov operný svet zmenil.

Zvláštne uznanie za mimoriadny umelecký počin I.
Program: Misia Mozart - Lang Lang a Nikolaus Harnoncourt 
Zdôvodnenie: Misia Mozart je klasickým skvostom. Keď sa na takto vysokej úrovni stretnú vášniví hudobníci a kamery sú diskrétne umiestnené a všetko nenápadne sledujú práve ako v tomto filme, potom sa vzácne momenty začnú divákom samy odkrývať. Prostredníctvom strhujúcich hudobných náhľadov, smiechu a postupne narastajúceho priateľstva očarí v tejto jedinečnej spolupráci Lang Lang a Harnoncourt ako orchester, tak divákov.

Zvláštne uznanie za mimoriadny umelecký počin II.
Program: Krásna Helena 
Zdôvodnenie: Humorná, prefíkaná a vyvolávajúce pocit neobmedzených možností - táto chytľavá televíznej produkcie využíva všetky druhy technické zábavy tak, aby vyzdvihla dômyselnú javiskové réžii. Je to čistá slasť pre oko a veľká pocta záhadám a extravaganciám hudobného divadla. Krásna Helena je obrovským darom pre všetkých milovníkov televízneho, javiskového i hudobného umenia.

Český krištáľ - kategória 1 - Dokumenty o hudbe a tanci
Relácia: Virtuozita 
Zdôvodnenie: Tento dokument sa odlišuje od všetkých ostatných už od prvého záberu. Jeho vznešený prejav šialeného odhodlanie, pulzujúce srdce a nervózny hudobníci postupne završujú toto fascinujúce súťažné dráma. Napätie a prekvapenia sú podávané presne v tých správnych dávkach a v ten správny čas. Svojou vnímavosťou a hravosťou zosobňuje Christopher Wilkinson filmára, ktorému by sme mali vzdať poctu.

Český krištáľ - kategória 2 - Performing Arts (Záznamy opery, operety, muzikálu, tanca, baletu, koncertov, atď.)
Program: Vec Makropulos