9. 10. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Videozáznam získaný tlačovou agentúrou AP zachytáva, ako bola zničená hlavná stavba svetoznámeho, 2000-ročného Víťazného oblúka v sýrskom meste Palmýra. Aktivisti uviedli, že oblúk vyhodili do vzduchu extrémisti z Islamského štátu (IS), ktorý ovláda staroveké mesto.
Videozáznam sa objavil v stredu. Ukazuje, že jeden stĺp oblúka stále stojí, ale väčšina z neho je v troskách. Oblúk sa nachádza na hornom konci kolonádovej ulice, ktorá vedie naprieč Palmýrou. Aktivisti oznámili, že militanti ho vyhodili do vzduchu v pondelok 5. októbra.
Víťazný oblúk je najnovšou pamiatkou v Palmýre, ktorú IS zničil od mája, teda od ovládnutia mesta. IS zničil v auguste Belov chrám a tiež menší Baalšamínov chrám, pamiatky zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, ako aj tri pohrebné veže a pohrebisko. Takéto pamiatky pokladá organizácia IS za modlárske objekty.
Bývalý predstaviteľ úradu na ochranu historických pamiatok v Sýrii Amr al-Azm pre agentúru AP povedal, že Islamský štát "systematicky ničí hlavné prvky Palmýry", a sťažoval sa na neschopnosť medzinárodného spoločenstva zabrániť tejto skaze.
"A dokonca sme sa dopočuli, že sa možno pripravujú vyhodiť do vzduchu aj staroveký amfiteáter a neďalekú agoru (staroveké námestie, trhovisko)," dodal al-Azm a toto ničenie označil za "zverstvá".

Turecká prokuratúra včera zakázala spoločnosti Digiturk, najväčšiemu poskytovateľovi platenej televízie v krajine, ponúkať klientom prístup k televíznym kanálom spoločností blízkych duchovnému Fethullahovi Gülenovi, ktorého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan považuje za svojho úhlavného nepriateľa a žiada jeho vydanie z exilu v USA do Turecka.
Podľa agentúry Reuters nariadenie prokuratúry v Ankare vyvoláva ďalšie obavy z potláčania slobody tlače pred predčasnými parlamentnými voľbami v Turecku.
Reuters pripomenul, že Digiturk je už treťou platformou, ktorá dostala zákaz šíriť signál televízií naklonených Gülenovi. Spoločnosť Digiturk, ktorá má v Turecku viac ako tri milióny klientov, dnes na svojej stránke uviedla, že sa podriadila nariadeniu prokuratúry v Ankare.
Erdogan, ktorý sa snaží, aby jeho Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) získala väčšinu v predčasných voľbách vypísaných na 1. novembra, obviňuje Gülena zo snahy pripraviť ho o moc prostredníctvom vytvárania tzv. paralelných štruktúr v súdnictve, polícii, školstve, médiách a iných oblastiach. Gülen, ktorý žije v USA, tieto obvinenia popiera.
Samotný prezident dnes na margo zásahu proti Gülenovi nakloneným médiám uviedol, že "v tejto oblasti by mali byť podniknuté všetky potrebné kroky v rámci zákona".
Erdoganovi odporcovia z radov opozície tvrdia, že prípady podobné kauze Digiturk sú pokusom zastrašiť opozíciu pred voľbami. Člen Tureckej rozhlasovej a televíznej rady (RTÜK) za opozičnú Republikánsku ľudovú stranu (CHP) Ismet Demirdögen pre Reuters uviedol, že zákrok proti Digiturk je ďalším dôkazom snáh AKP o umlčanie opozície. Súčasne si však položil otázku, čo chce AKP dosiahnuť zákazom detskej televíznej stanice S Haber, ktorá bola v zozname Digiturk a vysiela len animované rozprávky.
Zákaz vysielať programy detskej televízie S Haber vyvolal dnes na sociálnych sieťach hnev i výsmech. "Toto rozhodnutie je ranou pre králika Artura a šikovný nákladiačik Yumi, ktorí tiež podporili štátny prevrat," napísal autor jedného z tweetov, ktorý vzápätí retweetovali stovky ľudí.




Today we’re launching a pilot test of Reactions — a more expressive Like button. As you can see, it’s not a “dislike” button, though we hope it addresses the spirit of this request more broadly. We studied which comments and reactions are most commonly and universally expressed across Facebook, then worked to design an experience around them that was elegant and fun. Starting today Ireland and Spain can start loving, wow-ing, or expressing sympathy to posts on Facebook by hovering or long-pressing the Like button wherever they see it. We’ll use the feedback from this to improve the feature and hope to roll it out to everyone soon.
Posted by Chris Cox on Thursday, October 8, 2015


Sociálna sieť Facebook oznámila, že spúšťa pilotný test "reakcií", ktoré umožnia používateľom vyjadriť celý rad emócií ako je napríklad láska, šťastie, hnev či smútok.
Vo videu (http://on.fb.me/1LBnXIG), ktoré na Facebooku sprevádza vyjadrenie hlavného produktového manažéra spoločnosti Chrisa Coxa, pripomínajú gombíky "reakcií" animované emotikony a vyskočia, keď držíte tlačidlo "like" (páči sa mi) dlhšie stlačené.
Spoločnosť uviedla, že reakcie spustí v piatok skúšobne v Írsku a Španielsku na platformách iOS, Android a stolných počítačoch.
Spätnú väzbu z pilotného testu využije na zlepšenie reakcií. Spoločnosť dúfa, že "to čoskoro rozbalí pre všetkých", napísal Cox na Facebooku.
Mnohí používatelia Facebooku už celé roky prosia spoločnosť, aby pridala tlačidlo "nepáči sa mi". Argumentujú, že v reakcii napríklad na tragické udalosti je použitie tlačidla "like" nevhodné.
"Ako môžete vidieť, nie je to tlačidlo 'nepáči sa mi', hoci dúfame, že rieši myšlienku tejto žiadosti oveľa širšie," dodal Cox.

Copyright © TASR 2015